Мои билеты
Служба поддержки
Вопросы и ответы
Договор оферты
Блог
О нас
Контакты
Перевозчикам
Агентам
20.03.1818941

Прикарпатська прогулянка: що дивитись у Львівській області

Прикарпаття



Сюзанна Кіріна
журналістка, закохана у подорожі


Львівська область завжди приваблювала мене своїм особливим колоритом. Крім знаменитої перлини України – міста Львова – тут багато цікавих місць, про які більшість навіть не знає. Можна попити лікувальної води «Нафтуся» з трускавецьких джерел, побачити унікальні пам’ятки і насолодитись прекрасними пейзажами вдалині від міської метушні. Заінтригувало? Тоді швидше одягайте наплічник, бо ми вже вирушаємо!

Нагуєвичі: батьківщина Івана Франка

Наша подорож почалась з невеличкого села Нагуєвичі. Воно знаходиться за 10 км від Дрогобичу і славиться тим, що тут розташована батьківська садиба-музей Івана Франка. Саме тут народився й провів дитинство видатний український письменник. І навіть якщо ви не дуже полюбляєте його творчість, відвідування садиби принесе задоволення. Бо варто зайти в колоритний двір з дерев’яним тином і хатою під солом’яною стріхою, – і ви перенесетесь у типове українське село минулого сторіччя. Разом з екскурсоводом можна потрапити всередину хати, де вам розкажуть, в яких умовах жив Франко, покажуть, як раніше пряли нитки, прали і прасували одяг, квасили овочі та зберігали предмети побуту.

1

У дворі також знаходиться велика ковальня і господарська пасіка. В ковальні на вас чекає неймовірне дійство – місцевий коваль покаже, як гартується сталь. Прямо на ваших очах він перетворить звичайний шматок металу в прекрасну троянду. До речі, такий сувенірчик можна буде придбати собі на пам’ять.

2

Обов’язково зазирніть до господарської пасіки. Тут справжній рай для любителів солодкого – можна продегустувати та купити натуральний мед, а також смачні медові настоянки.

У декількох хвилинах їзди знаходиться художньо-меморіальний комплекс «Стежка Івана Франка». Це затишна лісова алея, навколо дерев’яні скульптури героїв письменника. Прогулянка кам’яною стежечкою, викладеною серед багатовікових дерев, перенесе вас у справжню казку. Захочеться знову перечитати «Захара Беркута» і «Фарбованого лиса» Франко, або принаймні – витягнути фотоапарат і зробити фото на згадку.

3

В Нагуєвичі приїжджають, як правило, на один день, але якщо вам захочеться залишитись в живописному селі (а воно дійсно того варте!) на деякий час, доведеться постукати в двері до місцевих жителів (від 100 грн), бо готелів тут немає.

4


Дрогобич: старовинні храми

Оскільки ми були обмежені часом відпустки, ми відразу вирушили у Дрогобич. З Нагуєвичів сюди можна дістатись автобусом, так само, як і з Києва (до речі, маршрутом від Busfor). Чому Дрогобич? Бо тут знаходяться старовинні храми – церква Воздвиження Чесного Хреста і церква Святого Юри. Їх унікальність у тому, що вони були побудовані ще в XV-XVII століттях, але збереглись до наших днів в первозданному вигляді, хоча й реставрувались декілька разів. І це при тому, що обидві церкви повністю дерев’яні! Зайшовши всередину, ви побачите лики святих, біблейські мотиви і житейські сюжети, нанесені іконописцями тих часів прямо на стіни храму. Подібного ми не бачили ще ніде!

5

До речі, неповторність церкви Святого Юри ще й у тому, що це храм з двома вівтарями на різних ярусах. Надарма у 2013 році цю пам’ятку архітектури внесли в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

6

Крім храмів у Дрогобичі обов’язково відвідати годинникову вежу міської ратуші. Вона, звичайно, нижча, аніж у Львові, але звідси також відкривається неймовірний вид на місто з висоти пташиного польоту. Зачаровує з першого погляду!

7

Якщо захочете залишитись у Дрогобичі на декілька днів, можна поселитись в готелі (від 300 грн/доба).


Борислав: тут народжується нафта

У Борислав зручніше всього добиратись автобусом зі Львову – їхати близько двох годин. Відомий Борислав тим, що це єдине місто в Україні, яке розташоване на нафтових родовищах. Ви тільки уявіть, сьогодні тут зосереджено 4% українського видобутку! Щоб дізнатись більше про це, зазирніть у музей нафтової та газової промисловості України. Він дуже цікавий. Тут покажуть, як добувають «чорне золото», дозволять його понюхати, а замість магнітика запропонують придбати маленьку баночку із справжньою нафтою.

8

Також у Бориславі варто відвідати всесвітньовідому греко-католицьку церкву Святої Анни. На перший погляд, храм нічим непримітний, але у ньому зібрано більше 500 мощів святих. Вважається, що вони зцілюють від усіх захворювань, тому церква є паломницьким центром. Є в Бориславі декілька свердловин з цілющою водою, проте через відсутність санаторіїв та пансіонатів, в оздоровчих цілях сюди ніхто не приїжджає.


Східниця: курортна перлина

Хочеться відпочити подалі від міської метушні? Сміливо вирушайте у Східницю – вона користується найбільшою популярністю серед курортів Львівської області. Дістатись сюди можна автобусом зі Львову (їхати близько двох годин). Оточена гірськими масивами, Східниця ніби купається в лісах. А якщо ви підніметесь на пагорб до церкви Святого Миколая – вона опиниться ніби на долоні.

9

У Східниці багато джерел з лікувальною водою, але порівняно з Трускавцем тут дуже тихо. Якщо ви любите дискотеки і розважальні центри, у цьому селищі швидко засумуєте. Проте ті, хто бажають з’єднатись з природою, будуть щасливі провести тут тиждень-другий. Місце проживання можна знайти на будь-який гаманець: є бюджетні варіанти (150-200 грн), санаторії та пансіонати середнього рівня (300-800 грн), вілли і приватні садиби (від 1500 грн).

Харчування краще замовляти в комплексі з проживанням чи доведеться готувати самостійно, бо ресторанів тут майже немає. До речі, якщо ви вирушите в Східницю влітку, то можете потрапити на щорічний фестиваль «Східницьке літо» (дату його проведення можна знайти на просторах Інтернету).

10


Трускавець: мінеральна зона

Про лікувальні мінеральні води Трускавця знають усі. Щорічно сюди приїжджає дуже багато бажаючих вилікуватись від хвороб чи просто оздоровитись. В парку розташований центральний бювет, де ретельно контролюють хімічний склад води.

11

На відміну від Східниці, тут ви не засумуєте, навіть якщо захочете. Можна сходити в кінотеатр, розслабитись в нічних клубах, погуляти в торгівельних центрах, подивитись шоу дельфінів і навіть поплавати з морськими мешканцями! Зупинитись в Трускавці можна, де душа побажає, а гаманець дозволить. Наприклад, в приватному секторі можна переночувати за 150 гривень, а найдорожчий «президентський номер» обійдеться приблизно в 15 000 гривень!

На скільки залишатись у Трускавці? Вирішувати вам, проте якщо дійсно хочете оздоровитись, то пам’ятайте, що курс лікування триває 21 день. І ще: не варто вживати багато «Нафтусі» без призначення лікаря!

12


Тустань: таємниця зниклого міста

Подорожуючи Львівською областю, обов’язково заїдьте в Тустань (недалеко від селища Урич). Тут на вершині скелі у IX-XIII століттях розміщувалась унікальна дерев’яна фортеця. До сьогодні вона оточена безліччю легенд, бо достовірних даних залишилось небагато. Відомо лише те, що тут був оборонний і митний пункт, який збирав мито у купців, що проїжджали повз, а натомість захищав їх від лісових розбійників. Звідси й пішла назва – дослівно «тут стань», заплати мито і їдь далі.

13

Сьогодні на скелю можна піднятись – для цього обладнані спеціальні стежки. Тільки перш ніж підкорювати її зазирніть в музей історії Тустані – дізнаєтесь багато цікавого!

14

У підніжжя скелі розкинувся невеликий ярмарок. Тут можна перекусити на свіжому повітрі смачним шашликом та грибами, приготованими на грилі. А також прикупити натуральних настоянок, трав’яних чаїв та милих сувенірів. Відправляючись на екскурсію в «Тустань», врахуйте, що тут немає не тільки інтернету, але навіть мобільного зв’язку. Хоча коли навколо такі чарівні краєвиди, блага цивілізації й не потрібні!



Нагадуємо, що автором нашого блогу можете стати ви! Надсилайте нам свої історії та путівники містами на адресу bloggers@busfor.com. Автор опублікованої історії отримає 500 грн на подорожі з Busfor ;)

Мы предлагаем бесплатные советы о выгодных путешествиях по Украине и за границу. Хотите их получать?

Подпишитесь на рассылку, чтобы первым получать интересные предложения, новости и скидки от BUSFOR

    
183193
подписчиков