Мои билеты
Служба поддержки
Вопросы и ответы
Договор оферты
Блог
О нас
Контакты
Перевозчикам
Агентам
12.12.1712350

Паспорт + наплічник = вихідні у Литві: Вільнюс і Тракай очима блогера

Литва



Софія Ватагіна
34 роки, перекладач, фанат книжок і цікавих подорожей


Мрія поїхати до Литви була досить давньою, проте щось завжди заважало. Однак інтернет і знайомі розповідали стільки цікавого про цю маленьку країну, що відкладати вже не стало сил. Отже, паспорт, наплечник – і вперед, за пригодами!

Вільнюс

Наша подорож розпочиналась зі Львова, тож варіантів дістатися Литви (для тих, хто не хоче користуватись літаками) всього два: автобус (14 годин в дорозі) або потяг Львів-Мінськ + автобус Мінськ-Вільнюс (загалом 16 годин). Ми обрали другий, різниця в ціні становила менше 200 грн. Ділюсь секретом: квиток на автобус доцільніше і дешевше купити завчасно. На білорусько-литовському кордоні майже немає черг (на відміну від наших), тож уся подорож вклалась у заявлений час і вийшла не занадто обтяжливою.

Житло у Вільнюсі можна легко підшукати на букінгу, пропозицій море, ціни як для столиці європейської країни – більш ніж демократичні, ми знайшли чудову квартирку в 10 хвилинах від історичного центру за 23 євро за добу. Заселившись, отримали карту міста і купу корисної інформації щодо перебування. Саме власниця житла порекомендувала нам чудову кнайпу – Шнекутіс, де досить недорого можна скуштувати національну литовську кухню. Є ще одно фантастичне місце – ресторан Форте Дварас, але ціни там дещо вищі.

З того, що обов’язково треба скуштувати в Литві – цепеліни, ведерай, холодний литовський борщ і, звичайно ж, пиріг шакотіс. З ним, до речі, фантастично смакує старовинний литовський напій: кава з жолудів. Так, так, сама здивувалась, наскільки це може бути смачно. Для любителів пива – Вільнюс справжній рай, але тут прокоментувати не можу, не спеціаліст :)

1

2


Добряче надегустувавшись литовських смаколиків, вирушили вивчати архітектурні принади. І тут не були розчаровані: Вільнюс фантастичний, різноманітний, дуже затишний і привітний. Цікаво провести час тут зможе кожний, незалежно від вподобань. Подобається архітектура – будь ласка, такого різноманіття стилів і архітектурних напрямків годі й шукати. Захоплюєтесь мистецтвом – ви потрапили за адресою, в Вільнюсі є цілий район, заселений митцями, республіка Ужупіс. Цікавитесь християнством – в Вільнюсі десятки старовинних соборів і саме там зберігається Остробрамська ікона.

3

4

До послуг філологів – вивчення литовської мови, однієї з найдавніших мов Європи. Можна продовжувати безкінечно. До обов’язкової програми я б віднесла прогулянки центральними вуличками, відвідування магазинів з виробами з бурштину, кавування в затишних каварнях Ужупіса, споглядання панорами міста з оглядових майданчиків (рекомендую башту Гедіміна при заході сонця), концерт класичної музики в Королівському палаці і просто спілкування з литовцями: вони надзвичайні.

5

6


Тракай

Те, що ми побачили, погугливши про Тракай, надихнуло на “вилазку” в це чудове містечко, від автовокзалу Вільнюса – 40 хвилин дуже комфортними автобусами. І ось, власне, за чим всі сюди їдуть.

7

8

Старовинна фортеця на острові серед озер – головна принада Тракая, можна неспішно оглядати острів, на якому вона розташована, можна замовити прогулянку на вітрильнику, можна взяти в прокаті велосипеди в насолоджуватись чистим повітрям, спокоєм і фантастичними краєвидами – в будь-якому разі час летітиме непомітно і дуже швидко.

9

10

Коли дасть про себе знати голод, рекомендую відвідати місцеві караїмські кафе і ресторанчики. Караїмів, до речі, до Литви на службу запросив один з литовських князів майже 600 років тому. Решта представників цього народу лишилось жити в Криму (печерне місто Чуфут-Кале під Бахчисараєм пам’ятаєте? Це ті самі караїми). Караїмський народ зберіг на новому місці свою мову, культуру, релігію і, найголовніше – кухню). Маст хев – випічка (кибіни), м’ясні страви і фірмова настоянка (більше 40 трав і корінців).


І знову прогулянки, затишні доріжки навколо озер, п’янке повітря и неймовірна тиша. Що ще треба жителю мегаполіса, щоб перезавантажись? Правильно, провести тут не один день, а принаймні місяць.

11

12

Далі було повернення в Вільнюс, «пограбування» місцевого супермаркета «IKI» і довга дорога додому (тепер вже автобусом). З того, що варто везти з Литви на згадку і подарунки:

1. Шакотіс! Власне, всі так і роблять, певно, продаж шакотісів – вагома частка литовського бюджету). Можна купити в будь-якому магазині, вага от 100 гр до кількох кілограмів, ціна – від 5 євро бо безкінечності. Читайте склад: у справжньму шакотісі не має бути маргарину, консервантів та іншої гидоти.

2. Вино Voruta, особливо ягідне: смородина, ожина, вишня.

3. Шоколад Pergale, будь-який, особливо вразив чорний з сушеною малиною або журавлиною.

4. Копчений сир будь-якого литовського виробника, особливо зі спеціями.

5. Якщо Вас не виженуть з автобуса, копчена риба :) Нема нічого смачнішого! Ми брали ляща, смакота неймовірна.


Нагадуємо, що автором нашого блогу можете стати ви! Надсилайте нам свої історії та путівники містами на адресу bloggers@busfor.com. Автор опублікованої історії отримає 500 грн на подорожі з Busfor ;)

Мы предлагаем бесплатные советы о выгодных путешествиях по Украине и за границу. Хотите их получать?

Подпишитесь на рассылку, чтобы первым получать интересные предложения, новости и скидки от BUSFOR

    
183193
подписчиков