Мои билеты
Служба поддержки
Вопросы и ответы
Договор оферты
Блог
О нас
Контакты
Перевозчикам
Агентам

Из первых уст: тревел-блогеры о том, как осуществить мечту и начать путешествовать

На кого подписаться

Они молодые, энергичные и уже успели объездить полмира. Путешественники делятся секретами, как сделать поездку успешной и как наконец начать путешествовать. Вдохновляйтесь!

Богдан Логвиненко – путешественник, писатель, журналист, автор проекта «Ukraїner»

Богдан Логвиненко

- Яку першу країну ви самостійно відвідали і коли це було?

– Вперше це була подорож в Будапешт на фестиваль Sziget. Тобто Угорщина.

– У скількох країнах ви вже побували, і яка з них справила найбільше враження?

– Дві улюблені країни, де я почуваю себе вдома – Україна та Індонезія. Відвідано вже близько 55 країн.

– Як готуєтесь до подорожі?

– Беру квитки і їду. Все важче стає тільки з часом.

– Що зазвичай привозите з подорожей?

– Історії. Намагаюсь нічого, крім текстів не привозити. Речі – лише заважають пересуватися.

–Без чого ви не можете обійтись у подорожі?

– Без книжок, які можна читати в час, коли не можна прислухатися до розмов інших або знаходити людей для цікавих бесід.

– Що ще любите/чим захоплюєтесь, окрім подорожей?

– Захоплююсь усім, чим займаюсь. Журналістикою, наприклад :)

– Що треба, щоб почати подорожувати?

– Взутись, поїсти, вдягти шапку. Здається, нічого не забув.

–Рецепт вдалої поїздки?

– Або правильні люди навколо, або самостійна подорож.

Богдан Мисюренко и Анна Думанська – путешественники, авторы проекта “Два автостопщика! - Two Hitchhikers!

Богдан и Анна

- Яку першу країну ви самостійно відвідали і коли це було?

- Богдан: Такою країною можемо назвати Грузію – це перший справжній для нас «закордон», де був мовний і культурний бар’єр, де люди відрізняються від слов’ян.

- Анна: Де зовсім інша смачна їжа, яка нам дуже сподобалась. І ми досі вважаємо, що грузинська кухня – одна з найсмачніших у світі.

- Богдан: Цей досвід для нас був просто дивовижний – автостоп, гостинні люди, прекрасна і різноманітна природа. Одним словом, це одна з найдостойніших країн для відвідування. Дуже всім рекомендуємо відвідати Грузію. Вперше ми там побували п’ять років назад, але кожного разу повертаємось туди із великим задоволенням.

– У скількох країнах ви вже побували, і яка з них справила найбільше враження?

- Богдан: Зараз ми знаходимось у США і це вже 64 відвідана нами країна. І чим більше ми подорожуємо, тим важче стає визначити одну чи, навіть, калька країн, де нам було найкраще.

- Анна: Кожна країна має свої плюси та мінуси. В якійсь країні, наприклад, хороші люди, але не дуже сприятливий для подорожей клімат. Або кухня дуже смачна, а люди – досить холодні і з ними важче зав’язати дружбу. В Індонезії нам дуже сподобались люди, в Китаї – нас вразила їжа. Практично у всіх країнах Європи люди дуже відкриті. В кожній країні ми намагаємось знайти плюси і взяти від неї все, що нам подобається.

- Богдан: Всі країни можна поділити на категорії «Найцікавіші визначні місця», «Привітні люди», «Хороший клімат» тощо, і в кожній категорії може бути кілька фаворитів, тому визначити якусь одну для нас країну дуже важко.

– Як готуєтесь до подорожі?

- Богдан: У нас вже склався такий ритуал підготовки і він розтягується на досить довгий період. Спочатку ми визначаємось, куди хочемо поїхати. Потім вирішуємо, як нам туди краще дістатись і шукаємо квитки. Третій етап, це вже така більш ретельна підготовка – вибираємо місця, де хочемо побувати, складаємо маршрут з точками, де будемо ночувати. І останній етап – це приготування «на гарячому», коли для зборів лишається не багато часу. Ми пакуємо рюкзаки, виписуємо корисні фрази і слова місцевою мовою, на флешку скидаємо документи і файли, які нам можуть знадобитись. Вичитуємо на форумах, дізнаємось по знайомих корисну інформацію і так далі. Взагалі процес підготовки досить різноплановий, але буває і так, що нікуди не плануємо їхати, але натрапляємо на якісь великі знижки на квитки. І тут ми вже плануємо подорож, виходячи з того, що є дешевий авіапереліт наприклад.

- Анна: В таких ситуаціях, ми збираємось за один-два дні, і цього вистачає, щоб підготуватись і безпечно доїхати.

- Богдан: Але звичайно ж, найголовніше - це підготовка документів, коли треба дізнаватись, де і як отримати візу. Це завжди найважливіше.

– Що зазвичай привозите з подорожей?

- Богдан: Оскільки багажу в нас, зазвичай, небагато, то привозимо ми різні дрібнички: листівки, магніти, спеції.

- Анна: Взагалі ми любимо смачну їжу, різні соуси, спеції, тому деколи привозимо щось їстівне, те, що самі полюбили в цій країні. Наприклад, з Грузії ми завжди привозимо аджику.

- Богдан: А взагалі, це має бути щось малогабаритне, щоб можна було взяти з собою в ручну поклажу у літак.

–Без чого ви не можете обійтись у подорожі?

- Богдан: В подорожах ми не можемо обійтись одне без одного. Такого ще не було, щоб ми розділялись на довгий час і подорожували окремо. Ми гарно доповнюємо одне одного, у нас є риси, завдяки яким ми складаємо ідеальний тандем. А без всього іншого обійтись можна, окрім паспорта, звичайно.

- Анна: Єдине, за чим ми сумуємо в подорожах – це за батьками та рідними. І завжди з радістю вертаємось додому, щоб їх побачити.

- Що ще любите/чим захоплюєтесь, окрім подорожей?

- Богдан: Окрім подорожей, ми ще займаємось саморозвитком та самовдосконаленням і досягаємо цього різним чином. Читаємо пізнавальні статті, дивимось документальні фільми. Намагаємось знаходити для себе мораль і сенс, щоб розвиватись та ставати кращими. Робимо зарядку, їмо корисну їжу. Певним чином, любимо експериментувати над собою та спостерігати за власним розвитком.

- Анна: Зараз ми ще займаємось тим, що відправляємо вчителів англійської мови з України, Росії працювати в Китай. Ми самі так працювали півтора року ы зараз вже добре знаємо, як це відбувається, тому допомагаємо іншим людям знайти таку роботу.

– Що треба, щоб почати подорожувати?

- Богдан: Тут все дуже просто – треба мати лише бажання, і все зводиться до того, наскільки воно сильне. Є така притча: сидять дідусь з бабусею на ґанку, а біля них лежить пес. Повз проходить чоловік і помічає, що пес скавулить. Наступного дня він знов там проходить і помічає, що пес досі скавулить. На третій день – все повторюється. Чоловік не витримав і питає: «Скажіть, чого ваш пес постійно скавулить?», а старенькі відповідають: «Він просто лежить на цвяху. Цвях робить йому не настільки боляче, щоб встати і піти, а просто створює дискомфорт, тому він лежить біля нас і скавулить».

- Анна: Так само і більшість людей – чогось хочуть, але нічого не роблять. Якщо вони дійсно хочуть подорожувати, то вони будуть докладати для цього зусиль, будуть дізнаватись, як мандрувати навіть з мінімальним бюджетом. Тому ми радимо починати з невеликих подорожей, більше читати і дізнаватись, як можна подорожувати за невеликі кошти. Ми от написали книгу про те, як можна подорожувати з мінімальним бюджетом або взагалі без нього. Головне – рухатися в перед!

–Рецепт вдалої поїздки?

- Богдан: Рецепт вдалої поїздки дуже простий – має бути впевненість. На цю впевненість впливають декілька факторів. Наприклад, для нас це підготовленість до поїздки. Для когось – це запас грошей тощо. Ці фактори, які вселяють впевненість, і стануть ключем до вдалої поїздки. Звичайно, вдала поїздка не може пройти без хорошого настрою та оптимізму. А також те, що змінить вас, що вабитиме продовжувати мандри. Люди, історії, погода, їжа… багато всього в єдиному комплексі стане вашим особистим рецептом!.

Ярослав Гула – путешественник, автор проекта «Украина без денег»

Ярослав Гула

– Какую первую страну вы посетили и когда это было?

– Первое мое заграничное путешествие было в Минск в возрасте 12 лет, ездил вместе с родителями. Сейчас я уже не новичок в туризме и больше специализируюсь на поездках по Украине, а вот круг других стран ограничивается Беларусью и Россией. Но это пока что… скоро будем расширять горизонты.

– Сколько поездок вы совершили и какая из них запомнилась больше всего?

–Уже отъездил около 100 путешествий, учитывая то, что каждая моя поездка – это съемочный процесс. Больше всего понравилось на Сорочинской Ярмарке, очень люблю Полтавщину.

– Как готовитесь к путешествию?

– На самом деле, очень просто. Беру камеру, монопод, документы, рюкзак, зарядку, и сразу в дорогу.

Дело в том, что большинство моих поездок рассчитаны на один день. По правилам проекта “Украина без денег” я утром приезжаю в город, за целый день снимаю программу и вечером возвращаюсь в Киев. Ах, да… главное не забыть билеты :)

– Что обычно привозите из путешествий?

– Я не сторонник магнитов, считаю, что это не уникально и скучно. Ну, купил его, прицепил на холодильник, глянешь на него пару раз и что дальше? Когда приезжаю в незнакомый город, то устраиваю сувенирный шоппинг, ищу что-то уникальное, такое, что нельзя купить в переходе. Например, из Мариуполя у меня есть осколок снаряда, а из Белгорода-Днестровского – кусочек Аккерманской крепости :) Хотя с форматом моего проекта за сувенирами нет времени гоняться.

– Без чего вы не можете обойтись в путешествии?

– Без хорошего настроения… отвечу так. Телефон, карта, деньги - этому можно найти замену, пообщаться с местными, узнать, куда идти и т.д. Но, наверняка, каждый из нас хочет приехать на отдых и не унывать :) Поэтому в каждую поездку берите свою улыбку, будете дарить ее окружающим, и для фоток полезно.

– Что еще любите/чем увлекаетесь, кроме путешествий?

–Люблю математику. Образование такое. Но все же основное увлечение - создание проектов о путешествиях.

– Что нужно, чтобы начать путешествовать?

–Желание открывать в себе что-то новое, открывать мир и не сидеть дома. Деньги тут не самое главное, поверьте :)

– Рецепт удачной поездки?

– Честно говоря, не могу дать какие-то конкретные рекомендации. Кто-то скажет, нужно чтобы погода была солнечной или компания хорошая… Тут у каждого свой рецепт. Кому-то нужны пляжи, море, Бора-Бора, а кому-то достаточного обычного похода с палатками вместе с друзьями. Мое идеальное путешествие – это когда я вернусь домой и упаду в кровать от усталости… это значит все удалось :)

Мы предлагаем бесплатные советы о выгодных путешествиях по Украине и за границу. Хотите их получать?

Подпишитесь на рассылку, чтобы первым получать интересные предложения, новости и скидки от BUSFOR

    
183193
подписчиков