Мои билеты
Служба поддержки
Вопросы и ответы
Договор оферты
Блог
О нас
Контакты
Перевозчикам
Агентам
27.10.1723598

Відвідати Норвегію і не залізти в борги? Mission possible!

Норвегія



Софія Меренич
24 роки, маркетолог в ІТ компанії


Чи знаєте ви, скільки коштує переліт з України в Норвегію і назад? 200 євро щонайменше. Додайте сюди вражаючі ціни на житло, типово скандинавську вартість їжі, і вже набігає кругленька сума. А якщо крім прогулянок містом ви захочете подивитись ще і на природу, то додайте сюди кілька сотень за круїз фіордами чи проїзд залізничною дорогою через вражаючі гори.

Хочете дорогою відвідати ще одну країну? Приготуйтесь….економити! Несподівано, але факт: Додавши Польщу чи Угорщину у свій маршрут, ви зможете урізати бюджет поїздки на сотню євро, а то й більше. А скориставшись нашим досвідом взагалі вкладетесь у скромний бюджет - 250 євро.

Планування подорожі

Який найкращий час для відвідання Норвегії? Та практично будь-який. Звичайно, взимку подорож буде менш комфортною, адже на півночі нашого континенту в цю пору холодно і похмуро. Та і полярна ніч може суттєво вплинути на можливість відвідання природних див краю.

Літо - найкомфортніша пора року. Дощових днів менше, повітря прогрівається, можна зробити круті фоточки на фоні фіордів без шапки і фліски. Особливо відчайдушні можуть ще й скупатись в кришталево чистій воді. Але, закономірно, в цю пору ціни ростуть, а кількість туристів навколо може трохи дратувати.

Весна та осінь мабуть найсприятливіші для відвідання Норвегії. Звичайно, не позасмагаєш, але природа в цей час показує себе з найкращої сторони. Навесні - повноводні водоспади, яскраво-зелені бруньки на деревах. Восени - чудові кольори, що зводять з розуму.

Наш вибір припав на осінь, а точніше на початок жовтня. Точна дата була продиктована дуже низькою ціною на переліт з Варшави в Берген - 900 грн з людини за два двогодинні перельоти. Насправді, ціна далеко не рекордна, якщо вам дійсно пощастить, то полетіти можна і за 300!

Тут ще варто згадати про вибір міста призначення. Найбільше рейсів виконується, звичайно, в столицю країни - Осло. Однак, місто знаходиться на півночі країни, і фіордами в околицях навіть не пахне. Але якщо ви плануєте вивчити країну вздовж і впоперек, починати звідси дуже навіть непогано. Осло - місто майбутнього. Концентрація футуристичної архітектури тут вища, ніж в будь-якому іншому місті. Тому, якщо вам цікаві технології, наука, архітектура - Осло саме для вас.

Берген - друге за величиною, але однозначно перше за красою місто Норвегії. Воно буквально розташоване на фіорді, оточене горами, на які без проблем можна піднятися, і також просочене історією. Якщо у вашій подорожі часу вистачає тільки на одне місто, то це однозначно має бути Берген.

Трондгейм, Ставангер, Олесун - трохи менші міста, так само оточені неймовірними краєвидами.

Тромсо лежить вже за полярним колом і саме тут найкраще можна відчути на собі, що воно таке та полярна ніч чи полярний день. Взимку сюди злітаються туристи щоб спостерігати на полярним сяйвом. Хоч через особливості клімату, тут більшу частину днів у році хмарно, та навіть кілька хвилин ясної погоди змусять вас забути про все на світі.

Наш вибір впав на Берген, бо це місто найбільш універсальне для туриста. Тут і архітектура, і природа, і простота пересування. Отже, придбавши квитки на літак, ми почали приготування.

Частина перша. Польща

Варшава

Питання з добиранням до Польщі гостро не стояло. Зі Львова у Варшаву є безліч автобусів, також свої послуги пропонують приватні перевізники. А зараз, при бажанні, навіть долетіти можна. Та ми вибрали автобус. Вже звична черга на кордоні і через кілька годин ми у Варшаві.

Варшава - далеко не найгарніше польське місто. Вроцлав, Гданськ та Краків впевнено випереджають столицю красивою архітектурою. Але Варшава цікава іншим. Тут контрастують між собою сучасні бізнес-центри та багатоповерхівки радянських часів. А ще, тут безліч прекрасних парків, які восени наділяють місто особливим шармом. Варшавою можна просто безтурботно гуляти і насолоджуватись, чим ми і зайнялись.

Та от настав час їхати в аеропорт. Тут варто ще раз перевірити свої квитки на літак, адже Варшава має два аеропорти і, переплутавши їх, ви ризикуєте пропустити свій рейс. Лоукости частіше літають з Модліна. Він знаходиться за містом і до нього можна без проблем дістатися спеціальним автобусом. Головний варшавський аеропорт носить ім’я Шопена і знаходиться він в межах міста, тобто громадський транспорт швиденько й з вітерцем доставить вас прямо під двері терміналу. Наш літак відправлявся з аеропорта ім. Шопена. Швиденька реєстрація, перевірка документів і багажу, і от ми в повітрі. Починається найзахопливіша частина подорожі.



Частина друга. Норвегія

1

Ми вже налаштувалися спостерігати з улюмінатора за неземними норвезькими ландшафтами, як все під нами затягнуло важкими сірими хмарами. Та і над нами також. Було незрозуміло, де небо, а де земля. І так весь переліт. Вже приземляючись в аеропорту міста Берген, ми зрозуміли: легенди про дощову Норвегію - зовсім не легенди. Вітер неймовірної сили, горизонтальний дощ з градом і холод - так нас зустрічала Норвегія. Після сонячної погоди у Варшаві на такий прийом ми аж ніяк не розраховували. Але не час скиглити - потрібно швидко дістатись центру міста.

В Норвегії розвинений автостоп. Це улюблений спосіб пересування бюджетних туристів. Але оскільки нас було аж троє, вірогідність зловити машину була невисокою, а стояти на трасі в таку погоду не було ніякого бажання. Тому ми пішли на пошуки автобуса. Квитки на шаттл коштували 110 норвезьких крон, що майже дорівнювало вартості наших квитків на літак. Але ми швидко згадали, що це Норвегія, дєтка, і дешево тут не буде нічого. Приблизно за півгодини ми доїхали супер-комфортабельним автобусом до центру міста і вирушили на пошуки готелю.

Житло

1

Ціни на житло, як ви вже здогадуєтесь, в Норвегії кусаються. Найдешевше, що можна знайти - хостел за 30 євро з людини. Звичайно, якщо ви любитель бюджетного відпочинку, то заздалегідь напишете всім можливим каучсерферам в цьому місті - а раптом хтось прийме бідного мандрівника на ночівлю. Але, нас було троє, а напроситись трьом людям в гості до когось не так вже й легко. Саме тому ми зупинились в хостелі. І тут проявилась перша велика перевага групових подорожей - можна зайняти всю кімнату в хостелі.

Piano-Hostel, в якому ми поселились, знаходиться в самому серці старого міста, недалеко від порту, рибного ринку, фунікулера та інших цікавих місць. Це ідеальне місце для інтровертів, адже за 4 дні і 3 ночі в цьому хостелі ми ні разу не спілкувалися ні з ким, навіть з адміністраторами чи власниками. Нам прийшов мейл з інструкцією де захований ключ від нашої кімнати, всередині були всі правила проживання, а також номери телефонів для екстреного зв’язку, а при від’їзді ми просто опустили ключі в поштову скриньку. Ідеально!

В кімнаті були два двоповерхові ліжка, столик та міні кухня, де можна було щось готувати. Мінімалізм, але разом з тим все необхідне на місці.

Харчування

1

З самого початку ми розуміли, що по ресторанах ходити не будемо. Тому відразу вирушили в супермаркет. Ціни - типово норвезькі :) Єдине дешеве в цій країні - свіжозловлений лосось та червона ікра. Навіть хліб коштував непристойно багато. От і їли ми кожного дня лососеві стейки, рідко дозволяючи собі закусити їх цільнозерновою булочкою. Бідували, словом.

Варто відвідати рибний ринок прямо біля порту. Тут таке розмаїття риби і морепродуктів, що просто очі на лоба лізуть. Для вас їх можуть прямо там і приготувати! І як не дивно, рибний ринок не відрізняється характерним запахом. А все тому, що все тут свіжесеньке!

Фаст-фуд по-норвезьки теж трохи незвичайний. Як вам “кебаб” з креветками чи “бургер” з рибкою? Однозначно must-try!

Погода

1

Взагалі, Берген вважається одним із найбільш дощових міст Європи, а найбільше опадів випадає саме восени. Це ми відчули на собі в перші секунди нашого перебування тут. Але, поки ми дісталися центру міста, дощ припинився. Наступного дня було трохи хмарно, а решту днів Берген нас балував ясним небом і яскравим сонцем. Ми навіть зробили кілька фотографій без шапки :)

Загалом, з погодою нам пощастило. Але ніякої гарантії на це, на жаль, немає.

Мова, гроші, etc.

1

Мова - норвезька. Це такий собі мікс німецької та англійської. Знаючи принаймні одну з цих мов можна так-сяк зрозуміти написи навколо, але на слух нічого не вийде сприйняти. Занадто вже відрізняється вимова.

Зате кожен тут розмовляє англійською майже як рідною. Тому, мовного бар’єру не варто боятися.

Валюта країни - норвезькі крони. Але за весь час нашого перебування ми так і не потримали їх в руках. А все тому, що карткою можна розрахуватися навіть в газетному кіоску! Дуже зручно для туристів.

Берген і околиці

Норвегія

Ну і нарешті ми дістались до найцікавішого пункту розповіді. Отже, перше, що вас приємно здивує - архітектура. Старі деревяні будиночки із ставнями тут на кожному кроці. Та що тут казати, навіть МакДональдс розташований в такому будинку.

Особливо вражає набережна Брюгген. Колись це були будиночки купців, але дерев’яні споруди часто страждали від пожеж. Тому більшість із них відбудована, але все ж вони залишаються дуже аутентичними. Ці симпатичні кольорові будиночки вже давно стали візитівкою Бергена.

Також варта уваги фортеця Бергенхус. Стара кам’яна споруда на березі фіорду вважається одним з найдавніших замків Норвегії, що збереглися до наших днів.

Фльоібанен

1

Прямо над Бергеном нависає гора Фльоі, на яку можна дістатись фунікулером, або піднятись пішки. Ми, звичайно ж, вибрали другий варіант, і абсолютно не пожалкували. Підйом забере у вас близько години, якщо зупинятися біля всіх мальовничих місць - до трьох годин. Але воно того стовідсотково варте!

Дорогою нагору можна побачити міні-водоспади, величезні озера, гострі скелі… а ще купу чудернацьких вказівників для тролів або про тролів. Це - найвідоміші мешканці тутешніх лісів. Просто піднімаючись на гору можна зробити сотні прекрасних фотографій. А осінні кольори зроблять підйом ще більш казковим.

Та от ми вже на вершині, на оглядовому майданчику. Звідти відкривається запаморочливий краєвид на Берген та фіорди навколо. Але в той момент ми ще не знали, що справді може означати слово “запаморочливий”…

Спустились вниз ми фунікулером, що теж така собі пригода. В деяких місцях кабінка їде майже вертикально, здається що ось-ось всі ми полетимо у прірву. Але ні. Ну і гарні краєвиди навколо інколи трохи притуплюють цей страх. Доречі, саме фунікулер і називається Фльоібанен, що дослівно означає “залізниця на Фльоі”.

Круїз по фіордах

a

Прилетіти в Норвегію і не проїхатись фіордами - напевно найбільший гріх мандрівника. Так, ціни кусаються. Але ці враження не виміряєш ніякими грошима. Квитки на круїзи можна придбати в туристичному центрі поруч з пристанню. Звідти і рушають кораблики з туристами. Маршрутів є декілька, деякі з них навіть передбачають ночівлю на борту. Ми вибрали один з найдешевших - близько 50 євро за людину, тривалість - майже чотири години.

b

Кораблі, на яких проводять круїзи, продумані до дрібниць. Найпопулярнішою спочатку є верхня палуба, звідки прекрасно видно все навколо. Але корабель набирає швидкість і сильний вітер вже не дає спокійно насолоджуватися краєвидами. Для цього можна спуститись на нижню палубу - величезний зал з баром та столиками біля панорамних вікон. Дуже доречно звучить музика з “Володаря перснів”. Можна пити гарячий чай і не відривати погляду від вікна, просто ідеально.

Також є одна цікава атракція! Приблизно на середині шляху кораблик припливає впритул до височенного водоспаду, який зривається з висоти прямо в фіорд. Можна навіть відчути крижані бризки на обличчі. Капітан корабля простягає на довгій палиці відро, щоб набрати води, і пригощає всіх охочих кришталево чистою водою з норвезького водоспаду. От вам і можливість не тільки доторкнутися до стихії, а й відчути її всередині себе :)

1

Як я й казала, саме тут ми зрозуміли значення слова “запаморочливий”. Описувати побачене немає сенсу. Єдине, що можна сказати - тут відчуваєш всю велич природи, і розумієш, що людина - просто мурашка в цьому світі. Та краще перегляньте фото. Вони, безумовно, красномовніші за мене.

Висновок

1

Покидаємо Норвегію зі сльозами на очах. Вона дозволила нам доторкнутися до вічності, відчути всю велич природи і закохатися по вуха в цю країну. Звичайно, нам вдалося побачити тільки мізерну частину всіх її багатств, але це поважна причина для того щоб повернутися сюди знов.

Ну і наостанок, відповідаємо на питання про те як все- таки відвідати Норвегію і не залізти в борги. Наш бюджет на 4 повні дні склав 250 євро на людину. 30 євро вартували квитки на літак, близько 90 євро ми заплатили за житло і ще 50 витратили на круїз. Решта витрат - це харчування (пам’ятайте, що найбюджетніша їжа в Норвегії - це лосось та ікра), сувеніри та пересування по місту.

Цілком пристойний бюджет, тож приємних подорожей!

Мы предлагаем бесплатные советы о выгодных путешествиях по Украине и за границу. Хотите их получать?

Подпишитесь на рассылку, чтобы первым получать интересные предложения, новости и скидки от BUSFOR

    
183193
подписчиков