Мої квитки
Служба підтримки
Питання і відповіді
Договір оферти
Блог
Про нас
Контакти
Перевізникам
Агентам

Квест "Упіймай їжака", або один день у Чернівцях

Чернівці



Мирослав Трещов
41 рік, держслужбовець
Не всі суворі чиновники надають перевагу турецькому All inclusive (c)


Чим зайняти себе на вихідні, коли живеш в Хмельницькому? Насправді маршрутів на weekend тут сила силенна – починаючи від Кам’янця-Подільського, Маліївців, Антонін і закінчуючи Чернівцями.

Власне, я про Чернівці. В суботу о 4 ранку з центрального автовокзалу виїжджає автобус, котрий прибуває до місця призначення о 7 ранку. Назад можна повертатися о 17:00. Перевізник той самий (до речі, один із найдешевших). Бронювали традиційно на bosfor.ua ще й зі знижкою 50 грн за програмою Мастеркард Більше.

Від вокзалу до центру міста пішки не поспішаючи не більше години, а подивитися є на що. Відразу біля готелю «Буковина» є зручна карта для непідготованих туристів (ми такими як раз і були).

Карта


Якщо поїдете відразу до центру, то не побачите єдиний у Чернівцях готичний храм – єзуїтський костел Святого Серця Ісусового. Ззовні здається дещо занедбаним, але це через те, що віряни реставрують його власними силами.

Костел Святого Серця Ісусового

Насолоджуюсь автентичною чернівецькою осінню ми дісталися до Ратуші – самісінький центр міста. Побудована вона за часів Австро-Угорської імперії, а на її фасаді можна прочитати девіз міста – «Viribus unitis», що в перекладі з латині означає «Спільними зусиллями». Правильне гасло, не посперечаєшся!

Ратуша

Поряд – гарно облаштована невелика площа. Тут є пам’ятник Тарасові Шевченку і велика інформаційна стела.

Площа біля ратуші

А ось і ті самі «їжачки» з QR-кодами. Тут респект міській владі, яка звільнила непідготованого туриста від блукання нетрями міста з паперовою картою. Власне ми вирішили не винаходити велосипед і пішли за «їжаками».

Їжачки з QR-кодами


Годину-дві можна гуляти центральною і, за правом, найгарнішою пішохідною вулицею міста, яка носить ім’я Ольги Кобилянської. Концентрація архітектурних пам’яток, новітніх артоб’єктів і затишних кав’ярень тут зашкалює. На сусідній вулиці чудова вірменська церква, в якій працює органний зал. Навпроти – Український народний дім (кін. 19 ст.) був без перебільшення центром українського життя на Буковині.

Вірменська церква та народний дім

На жаль, Миколаївський храм, який в народі назвали «п’яною церковою» через дивну форму куполів, був на реставрації. Через риштування складно розгледіти його всю неповторність. Але купола, дійсно, оригінальні – самі переконайтеся.

Миколаївський храм

Засмучуватись не варто, бо всі недоотримані враження компенсує унікальна найстаріша дерев’яна Миколаївська церква (1607 рік). Ця церква без купола, стіни її складені з дубових брусів у зруб, а дах покритий дранкою, зверху – три ковані хрести.

Миколаївський храм

Миколаївська церква

Вже поза межами центральної частини варто відвідати площу Пресвятої Марії (17 ст.). Там знаходиться Турецька криниця – найстаріше водне джерело в місті. Позаду неї – сходи, звідки відкривається гарна панорама на саму площу.

Площа Пресвятої Марії


Знаменитий дім-корабель. Кажуть, один моряк у відставці не зміг жити без корабля. Разом із братом вони придбали ділянку і звели такий будинок.

Дім-корабель

Ну, і пункт призначення – Університет. Його слава говорить сама за себе.

Університет

Якщо є бажання і час, то поціновувачі містики можуть відвідати старовинний єврейський цвинтар, але це інший кінець міста. Ми звісно, не втрималися, зробили це і не пожалкували. Фото з етичних міркувань не додаю ;-). Втомилися? Перед автовокзалом можна відпочити у величезному парку.

Парк

Сувеніри. Тут все просто – біля автовокзалу місцевий хлібзавод із фірмовим магазином, так би мовити, прямо з печі. Тому наостанок можна підкріпитися й додому смаколиків привезти.


Нагадуємо, що автором нашого блогу можете стати ви! Надсилайте нам свої історії та путівники містами на адресу bloggers@busfor.com. Автор опублікованої історії отримає 300 грн на подорожі з Busfor ;)

Ми пропонуємо безкоштовні поради про вигідні подорожі по Україні і за кордон. Хочете їх отримувати?

Підпишіться на розсилку, щоб першим отримувати цікаві пропозиції, новини та знижки від BUSFOR

    
183193
підписники