Мої квитки
Служба підтримки
Питання і відповіді
Договір оферти
Блог
Про нас
Контакти
Перевізникам
Агентам
15.02.1820164

Піренейські враження, або через Польщу до Португалії

Португалія



Ігор Солоневський
49 років, м. Рівне
Інтернет-підприємець, мандрівник


Довгий час думка про відвідини Португалії вважалася чимось загадковим, фантастичним та нездійсненним. Але як тільки для українців відкрили безвізовий режим, то одним із перших бажань було відвідати саме цю піренейську країну, про яку не так багато вже й знав. Невідоме приваблює найбільше, самі знаєте. Квитки

Оскільки я полюбляю подорожувати дешево, то мій шлях до Португалії лежав через Варшаву. А у Польщу завжди купую квитки на автобус через сайт busfor.ua, адже це дуже зручний і на сьогодні найдешевший сервіс для купівлі квитка за кордон.

Скажу більше, я скористався знижкою (бонус 3%), тому мій квиток з Рівного до Варшави коштував не 350 грн, а 290. Дрібничка, зате приємна!

Квитки в обидва боки на авіарейси Варшава – Лісабон та Лісабон – Порту купував за три місяці наперед на сайті лоукостера Ryanair. За чотири рейси загалом заплатив 92 євро. Вважаю, це дуже вдало.

Лісабон

Центральна частина португальської столиці вражає вузькими звивистими вуличками з безкінечними крутими підйомами та спусками. Довелося докласти чимало зусиль для самостійного пересування, адже хотілося побачити якомога більше, подорожуючи центром міста пішки.

Вулиці

Храмів та церков у місті відносно небагато, але вони виділяються на фоні загальної архітектурної одноманітності. Всередині храму відчувається велич, спокій та благодать.

Храм

Цікаво було натрапити на чималенький вуличний базар, де торгують різним антикваріатом: від пожовклих книг, картин та одягу до чавунних казанів, мопедів та велосипедів. Все, що вже не потрібне у домашньому господарстві, приносять сюди.

Ринок

Справжнім реліктом у Лісабоні є старенькі трамваї, покататися на яких коштує 2.85 євро. Місцеві жителі користуються звичайним транспортом, а от для туристів реліктовий трамвайчик – щастя.

Трамвай

Довелося заглянути і до пасажирського порту, куди причалюють комфортабельні, досить красиві океанічні лайнери. На причалі ви можете замовити кількагодинну автобусну екскурсію містом, котра коштуватиме вам 20 євро.

Лайнер

Більшість туристів приваблює центральна частина міста, де збереглися нечисленні пам’ятки архітектури. Багато охочих сфотографуватися на причалі та на фоні велетенського моста, котрий сполучає центр міста з околицею через протоку.

Центр

Особисто для мене важливо було потрапити саме на узбережжя Атлантичного океану, адже це вперше у житті. Для цього мені довелося їхати 40 хвилин трамваєм в одну сторону і стільки ж в іншу.

Океан

Багато туристів відвідують відомий у Європі акваріум, заснований мореплавцем Васко да Гамою. Відвідини цього закладу обійдуться для дорослих 5 євро, для дітей та пенсіонерів – 2.5 євро. Зате задоволення отримаєте величезне.

Акваріум


Порту

Друге за величиною місто у Португалії і по-своєму красиве. На відміну від столиці, прогулянка центральною частиною міста не є такою виснажливою через особливості рельєфу, але є більш тривалою, адже у центрі Порту більше старовинних об’єктів архітектури, ніж у Лісабоні.

Порту

Туристи залюбки катаються на невеличких моторних човнах через затоку, милуючись архітектурою міста, а також відпочивають у численних ресторанчиках та кафе.

Океан

Ну, а особливим місцем паломництва туристів є відомий на всю Європу двоповерховий міст. Нижнім поверхом курсують автомобілі та автобуси, а верхнім метро та пішоходи. Чудові краєвиди милують око та змушують зупинитися для численних фотосесій.

Міст


Міський транспорт

Це досить непроста та заплутана сфера щодо оплати не лише для приїжджих туристів, а й для самих городян. Вартість проїзду різна залежно від зональності. Навіть проїзні квитки виглядають однаково, але виконують різні функції.

В обох містах найкращим вирішенням транспортного “спруту” є придбання проїзних квитків на одну або на три доби. На добу такий квиток коштує 6.5-7 євро, на три доби – 15 євро і дає право користуватися автобусами, трамваями (у Лісабоні) та метро, а у Порту ще й міськими електричками.

Якщо ви хочете скористатися лише однією поїздкою, то вам все одно доведеться купувати в автоматі чи у касі проїзну картку, яку можна за потреби поповнювати. Одна поїздка вам обійдеться в 1.45 - 2.05 євро. Тому найкраще придбати проїзний.

Кілька слів про метрополітен. В обох містах він розвинутий добре. Але якщо у Лісабоні це звичайний підземний транспорт, котрий їздить через 6-10 хвилин, то у Порту метро – це довгий трамвай, який їздить по поверхні один раз на півгодини і частенько буває переповнений.

Метро

До речі, в обідню пору в обох містах багато автобусів та трамваїв не їздять. Лише вранці та увечері, коли люди їдуть на роботу чи повертаються додому. Тому, якщо ви хочете осягнути більшу площу міста, вам доведеться йти пішки або скористатися послугами таксі, котрі тут коштують недешево і оплачуються строго за лічильником.

Таксі

Ще кілька слів про реліктові трамваї. У Порту залишилося лише три лінії, котрі проходять через історичний центр. Звичайним проїзним ви не скористаєтеся. Квиток купуєте лише у водія.

Контроль за дотриманням правил проїзду досить ретельний. На кожній станції метро, замість жетонів, до яких більше звикли ми, є валідатори, до яких треба прикладати проїзні картки. На кожній станції є контролер, котрий дивиться за тим, щоб у всіх пасажирів були проїзні документи.

В автобус потрібно входити обов’язково через передні двері і так само зафіксувати свій проїзд. У Лісабоні проїзд у метро фіксується як при вході, так і при виході.

У Порту є також кілька ліній фунікулерів та підвісних доріг, які оплачуються окремо.

Проживання

Найдешевше проживання у хостелах – 10 євро за добу, але, м’яко кажучи, це заклади дуже і дуже посередньої якості. Зрештою, як на який натрапиш. А так вартість проживання у готелях від 40-50 євро за добу і значно вище. Можна легко знайти безкоштовне проживання, скориставшись сервісом Каучсерфінг. Пропозицій прийняти гостей є величезна кількість.

Житло

Загалом люди досить привітні, добродушні. Якщо ви володієте хоча б на побутовому рівні англійською чи іспанською мовами, то питання безкоштовного житла для вас вирішується дуже просто. Єдине, що бажано зробити, це взяти з собою якийсь презент або сходити у супермаркет і купити продуктів, щоб не йти до людей з “порожніми руками”.

Харчування

Скажу відверто, що я жодного разу не скористався кафе чи рестораном, в основному через жорсткий дефіцит часу, бо хотілося якомога більше місць відвідати. Але запитав про це заздалегідь у знайомих, котрі нещодавно були у Португалії. Залежно від статусу кафе, його місцезнаходження, найдешевше пообідати можна від 14-20 євро.

Питання харчування у подорожах я вирішую дуже просто. Є мережа дешевих супермаркетів “LIDL”. По приїзді у будь-яке місто, я йду туди і закупляю продуктів на кілька днів. У Лісабоні я закупився на 19 євро і мені цього цілком вистачило на три дні перебування та на день дороги додому, ще й залишилося, бо вже “не влазило”.

Їжа

Якщо ви таки є гурманом місцевих кухонь, то для вас, зокрема у Португалії, поле діяльності дуже широке. Особливу увагу звертають на себе рибні ресторани, бо з них доноситься дуже смачний запах на цілий квартал.

Якщо ви є прихильником відпочинку за містом чи на природі, то вам тут пощастило! Чудові краєвиди поєднання гір, субтропічної рослинності та моря милують око. На вихідних жителі Лісабона та Порту полюбляють такий відпочинок або летять на Мадейру.

Звісно, що за три дні небагато чого вдалося побачити, однак можу впевнено сказати, що сюди хочеться приїхати ще і відвідати інші цікаві та красиві місця.


P.S.: Про попередню подорож Ігоря Солоневського до Жешува можна почитати тут.


Нагадуємо, що автором нашого блогу можете стати ви! Надсилайте нам свої історії та путівники містами на адресу bloggers@busfor.com. Автор опублікованої історії отримає 500 грн на подорожі з Busfor ;)

Ми пропонуємо безкоштовні поради про вигідні подорожі по Україні і за кордон. Хочете їх отримувати?

Підпишіться на розсилку, щоб першим отримувати цікаві пропозиції, новини та знижки від BUSFOR

    
183193
підписники