Мої квитки
Служба підтримки
Питання і відповіді
Договір оферти
Блог
Про нас
Контакти
Перевізникам
Агентам
13.11.1725407

Два дні у Гамбургу: як спланувати відпочинок?

Гамбург

Пам’ятаєте дитячу іграшку калейдоскоп? Прокручуєш, і кожен раз з’являється нова картинка. Так і з німецьким Гамбургом: портові доки, старовинні собори, рибальські шхуни, місцевий Квартал червоних ліхтарів і найбільший у світі парк-кладовище - все це збирається в єдину картинку. Для Гамбурга навіть 48 годин буде замало, адже не саме, здавалося б, популярне у туристів німецьке місто однозначно викличе захоплення і бажання повернутися. І, до речі, забудьте про сон - у цьому місті спати просто ніколи.

Порт

Гамбург - другие за величиною місто Німеччини. Більше того, це одне із найбільших портових міст Європи. Це, природно, наклало відбиток на його вигляд і культуру. Імператор Карл Великий заклав фортецю Хаммабург на березі Ельби у 808 р. Місце було вибране настільки вдало, що трьома століттями пізніше саме в Гамбурзі стали збирати мито з усіх грузовозів, які йшли Ельбою, що дозволило місту розвиватися не тільки промислово, але і культурно.

Саме тому прогулянку по Гамбургу ми почнемо не традиційно з історичного центру міста, а з водних воріт Німеччини. Зараз порт займає десяту частину території Гамбурга. Скажемо прямо, порт вражає своїми масштабами - 300 причалів довжиною 46 км, тисячі рейсів в усі порти світу. Тут же знаходиться найбільший у світі район портових складів, побудований на вбитих у дно річки палях. Це цілі квартали з 5- і 6-поверхових складів, пересуватися між якими можна тільки по воді. Туристи, правда, люблять використовувати палі не за призначенням.

Просто кинути монетку воду - це для слабаків, у Гамбурзі змагаються в майстерності кинути монетку на торець палі так, щоб вона не відскочила, а залишилася лежати. Оцінювати масштаби промислової та круїзної частин порту найкраще “з води”: екскурсії на кораблях проводять англійською та німецькою мовами, відправлення - кожні 30 хвилин. Найромантичнішою і барвистою буде вечірня екскурсія, коли порт освітлюється мільйонами вогнів. До речі, почати свій день на світанку теж варто саме тут, адже розводка багатотонних кораблів вузькими каналами - це унікальне видовище.

Порт

Калейдоскоп розваг

А тепер повернемося до центру міста, до будівлі Ратуші. Оригінальна будівля була зруйнована пожежею, а дійшла до наших днів Ратуша була відбудована у XIX ст. У ній 647 кімнат, які однозначно варто оглянути. Екстер’єр вражає бароковим багатством. Наприклад, у залі Кайзера стіни “обклеєні” дуже рідкісними шкіряними шпалерами. У Ратуші також зберігається Золота книга з автографами і побажаннями відомих людей.

Площа навколо Ратуші програє в архітектурі, але з тильного боку будівлі є озеро, де можна погодувати лебедів. Там же розташовані “люксові” магазини. Помилуватися загальною панорамою Гамбурга можна з оглядового майданчика собору св.Петра - якихось 544 сходинки, і вашому погляду відкриється прекрасне місто. Не переживайте, для недосвідчених туристів на сходах обладнані місця відпочинку.

Собор побудований у готичному стилі, загострена вежа була добудована в середині XVI ст. Під час війни з Наполеоном всередині собору облаштували стайні. Історикам та мистецтвознавцям вдалося відновити внутрішнє оздоблення храму після руйнівного набігу французів.

Після втомлюючого підйому сходами собору св.Петра присвятіть час прогулянці по кладовищу Ольсдорферфрідхоф. Воно повинно бути обов’язковим пунктом програми. Це кладовище зі складною назвою настільки велике (391 га), що підприємливі німці організували велосипедні і навіть автобусні екскурсії його територією.

Тут можна зустріти кургани бронзового століття, середньовічні поховання, 12 каплиць і більше 1,5 млн поховань. Є на цвинтарі і меморіали пам’яті жертв нацизму, найбільший із них - пам’ятник 37 тис. городян, які загинули під час бомбардувань 1943 р.

Не знаємо, кому більше сподобається місцевий Планетарій - любителям помилуватися небесними світилами чи шанувальникам групи Pink Floyd. Унікальне шоу “Темна сторона Місяця” - must have для відвідування, як мінімум, тому, що воно входить до переліку кращих шоу Європи.

Отже, “Темна сторона Місяця” - це 3D-шоу з лазерними спецефектами з небесними світилами у головній ролі. Все це дійство покладено на музику всесвітньо відомої групи Pink Floyd. Висота купола гамбурзького Планетарію досягає 21 м, тому масштаби дійства вражають. Квитки на шоу краще бронювати заздалегідь, а за пару годин до початку їх можна викупити.

Гамбург

Після денних прогулянок кладовищем і відвідування планетарію не поспішайте лягати спати, адже з настанням сутінків прокидається Гріховна миля - місцевий Квартал червоних ліхтарів. Історія цієї частини міста сягає корінням у Середньовіччя: морякам, які заходили в порт, потрібно було десь проводити своє дозвілля. Сучасна Гріховна миля ушляхетнилася, наповнилася натовпами туристів, які веселяться в різних барах, танцюють на дискотеках, відвідують секс-шопи і стриптиз-театри.

Саме в одному з цих клубів почалася гастрольна кар’єра легендарних The Beatles. Навіть якщо ви не є завзятим бітломаном, все одно загляньте до клубу Indra. 18 серпня 1960 р. у його стінах відбувся перший концерт тоді нікому не відомої групи The Beatles. Якби у жителів навколишніх будинків не увірвався терпець щовечора слухати гучні гітарні біти, то, можливо, “бітли” так і залишилися б звичайною клубною групою одного з міст. Але гамбуржці попросили музикантів забратися подалі …

До речі, своїм зовнішнім виглядом The Beatles зобов’язані студенткам Гамбурзького коледжу мистецтв, які запропонували своїм друзям костюми “а-ля П’єр Карден”. У такому образі музиканти з’явилися на своїй першій фотосесії. Але повернемося до Indra - в ньому дотепер панує дух відчайдушних 1960-х років. Бар розташувався навколо маленької сцени, на стінах фотографії, в тому числі і тих часів, які відображають ретроспективу розвитку рок-музики. Одним словом, за кухлем пива біля барної стійки “старі рокери з нестаріючою душею” мають можливість провести час у спогадах.

Світ чудес у мініатюрі

Багато людей вносять Гамбург до свого туристичного маршруту, щоб відвідати Мініатюрну країну чудес. Придумали мініатюрний світ два брати - Фредерік і Герріт Брауни, яких надихнула маленька залізниця. Зараз Мініатюрна країна - це 1,5 тис.кв.м, більше десяти географічних регіонів, більше 12 км шляхів і автодоріг, тисячі людських фігурок і абсолютно реалістичні макети. Найбільший захват викликає аеропорт, в якому літаки злітають і приземляються строго за розкладом, запалюються і вимикаються сигнальні вогні, авіадиспетчери так само пильно стежать за повітряним простором, як і в звичайному аеропорту. Ніч у мініатюрі настає кожні 15 хвилин, а значить, всюди включається підсвічування, навіть всередині вагонів провідники запалюють лампи.

Найбільшу площу у міні-країні займає Гамбург з усіма його основними пам’ятками. Гамбург в мініатюрі - найбільш густонаселене місто: тільки футбол на міському стадіоні дивляться 10 тис. чоловічків. Також у Гамбурзі курсує мініатюрний поїзд, виконаний в масштабі 1:900. До речі, через залізничний тунель з Гамбурга можна потрапити прямо до Лас-Вегасу, де майстри ілюмінації постаралися на славу. Управляє всім цим дивом унікальна система, яка 18 разів на секунду зчитує рух кожного елемента. Наприклад, до стандартного набору можливостей крихітної машинки відносяться сигнали поворотів, стоп-сигнали, знак аварійної зупинки, але “водії” ще дотримуються правил дорожнього руху, пропускають машини швидкої допомоги і т.д.

min

Розваги в пошані

Перш ніж шукати, де б перекусити, вирушайте до того місця, де запахи розбудять ваш апетит. У найбільшому складському комплексі світу Шпайхерштадте міститься величезний Музей спецій. Історія експонатів налічує половину тисячоліття. В експозиції розмарин, аніс, гвоздика, гірчиця, петрушка, мускатний горіх і багато чого ще - майже тисяча експонатів. Є ефірні масла у флакончиках. Всі експонати можна понюхати, навіть спробувати на смак.

Головне - не ризикуйте пробувати найпекучіші у світі перці. Всього в музеї понад 50 сортів цієї приправи. Також у музеї розкажуть технологію збору, обробки та переробки спецій від середньовіччя до наших днів. Ну і, звичайно, у сувенірній крамниці при музеї можна придбати прянощі для себе і друзів. Незважаючи на те, що ви в Німеччині, сосиски з пивом є класикою, а кухня Гамбурга здивує.

Портове місто внесло свої корективи до меню місцевих закладів: різноманітні морепродукти готують як у фешенебельних ресторанах, так і в портових закладах. Скористайтеся можливістю відвідати ресторан “для своїх” Fischereihafen. Розташований між двома складами рибного ринку, ресторан з 40-річною історією дуже складно знайти в натовпі туристів. Кухар щодня закуповує найсвіжіші морепродукти з Північного моря. Ви не знайдете в меню традиційні для німецької кухні страви, але своїм достатком вас підкорять устричний бар і вибір морських делікатесів.

Фестиваль Hamburger Dom

Розваги для всіх плюс багато німецької їжі - це формула Hamburger Dom. До гамбургеру це не має ніякого відношення - це міський фестиваль, парк атракціонів і всіляких точок стріт-фуду. Історія цього дійства почалася ще в 1892 р., і з тих пір збереглася класика - карусель і колесо огляду, а всі інші атракціони - суперсучасні, технологічні. У Hamburger Dom влаштовують різні тематичні дні і заходи, тоді на вулицях можна зустріти ворожок, лицарів, ковбоїв, ілюзіоністів, навіть гризунів-акторів з “Мишачого театру”.

Гості фестивалю можуть спробувати різноманітні ласощі, меню теж змінюється залежно від сезону і пори року, але величезна кількість сосисок і булочок у наявності завжди. Зимовий сезон в Hamburger Dom відкривається в листопаді, і повітря наповнюється ароматом пряного глінтвейну. Вхід на територію фестивалю безкоштовний, але за атракціони доведеться заплатити.

Dom

Рибний ринок

Ми не раз вже згадували про рибний ринок. Залиште його відвідування на фінал поїздки, щоб привезти з собою смачні і свіжі дари моря. Отже, Гамбурзькому рибному ринку більше 300 років, за цей час асортимент сильно змінився, а ось графіку роботи торговців немає. Справа в тому, що 300 років тому торгувати рибою можна було виключно до початку служби в церкві. Тому рибалки і покупці заполоняли торгові ряди строго з 5.00 до 10.00.

У сучасному Гамбурзі торгівля починається близько 7.00, крім свіжої риби і морепродуктів в асортименті з’явилися копчена та солона риба, а також рибний фаст-фуд. На жаль, варто відзначити, що сучасні закони рітейлу перемагають історію. І зараз рибні ряди займають не більше чверті площі ринку, інше віддано звичному асортименту фруктів, овочів, молочної продукції і т.д. До речі, прикупити в одній із сувенірних крамниць диск з піснями ринковими кричалками торгових закликальників. Можливо, це саме той маркетинговий інструмент, який потрібен вашому бізнесу.

Епілог

Пам’ятаєте, ми попереджали, що лягти спати в Гамбурзі не вийде? Так ось, після пізньої вечірньої прогулянки на кораблі по порту ви підете на Гріховну милю, щоб всю ніч відриватися і танцювати. На світанку повернетеся в порт, щоб спостерігати розведення кораблів і захоплюватися навичками портових диспетчерів. Впевнені, що після цього у вас прокинеться апетит і доречним буде неймовірно смачний фірмовий бутерброд з солоним оселедцем і парою чашок кави на рибному базарі. І не важливо, яку картинку намалює калейдоскоп Гамбурга, ви не залишитеся до нього байдужі. Навіть якщо будете розповідати про еклектику та нелогічність цього міста, у глибині душі однозначно в нього закохаєтесь.

Катерина Машівська для газети “Бізнес)”

Ми пропонуємо безкоштовні поради про вигідні подорожі по Україні і за кордон. Хочете їх отримувати?

Підпишіться на розсилку, щоб першим отримувати цікаві пропозиції, новини та знижки від BUSFOR

    
183193
підписники