Мої квитки
Служба підтримки
Питання і відповіді
Договір оферти
Блог
Про нас
Контакти
Перевізникам
Агентам
27.11.1733410

Два дні у Варшаві: європейський відпочинок по-королівськи

Варшава

Близькість до України, зручність логістики (квиток на автобус найзручніше купити online), схожість мов і культур роблять столицю Польщі дуже зручним для українців варіантом для подорожі за два дні. “У поляків є нестерпна звичка оновлювати свої храми”, - говорив німецький поет Гейне і мав рацію навіть в історичній ретроспективі. У роки Другої світової війни Варшава була повністю знищена, але потім так ретельно відреставрована, що ЮНЕСКО включила місто до списку об’єктів Всесвітньої спадщини.

У Варшаві можна знайти багато екскурсійних служб, які запропонують пішохідні тури різної тривалості , але ми рекомендуємо обзавестися картою, на якій позначені пам’ятки, і зануритися в історію.

Місто легенд

Сиренка

Варшава - місто не менш романтичне, ніж Париж. Як мінімум тому, що легенда про його виникнення розповідає про прекрасного рибака Варса, що закохався в русалку Саву. Коли русалка погодилася вийти заміж за юнака, її риб’ячий хвіст перетворився на ноги. Традиційно жили герої довго і щасливо, а на березі річки, де рибалив Варс, утворилося селище, яке назвали Варшава.

Одним словом, не тільки романтична легенда сприяє неспішним прогулянкам містом. Вузькі вулички, пряникові будиночки і затишні кав’ярні створюють ореол спокою. До речі, Варшава - одне з найбезпечніших міст, на його вулицях чергує безліч поліцейських, а місцеві жителі доброзичливо ставляться до туристів.

Ті, хто не раз бував у Львові, відчують схожість цих двох міст. Все туристичне життя Варшави сконцентроване на двох площах: Замковій та Ринковій, разом вони складають ансамбль Старого міста. На Замковій площі прогуляйтеся Замковим палацом та прилеглою територією, зробіть обов’язкове селфі біля колони короля Зигмунда III. На сусідній вулиці обов’язково зайдіть до собору Святого Іоанна Хрестителя, де, якщо пощастить, почуєте концерт органної музики.

З Ринковою площею пов’язано багато варшавських легенд про сирени. В цілому в народній творчості ще дохристиянської Польщі багато розповідей про русалок. Найвідоміша з них - варшавська Сиренка, що з’явилася з вод Вісли і пропливла чималий шлях прямо з Балтійського моря. Але один нечесний на руку купець вирішив зловити Сиренку і за гроші показувати її на ярмарках. Він заманив русалку в тенета і посадив у клітку. Сіренка не витримала без води і гірко заплакала. Тоді один хоробрий юнак разом із друзями звільнив русалку і повернув її до річки.

А вона, у свою чергу, пообіцяла, що завжди відгукнеться на заклик визволителя і захистить його. З цією історією пов’язують появу русалки зі щитом і мечем на гербі Варшави, а на Ринковій площі встановлено ​​скульптуру Сиренки, точніше - її копію. Потерпілий від рук вандалів оригінал зараз знаходиться в міському історичному музеї. До речі, ця площа привертає увагу туристів не тільки скульптурою русалки, але й численною кількістю сувенірних крамниць і кав’ярень, в одній з яких можна неквапно відпочити, щоб потім продовжити знайомство з Варшавою.

Королівські палаци

Палаци

Вілянувскій палац цікавий не тільки архітектурою в стилі бароко та королівською атмосферою XVIII ст., а й величезним парком навколо палацу. Якщо погода буде сонячною і теплою, не відмовте собі в задоволенні прогулятися його вузькими стежками і насолодитися квітниками, фігурними кущами, а навесні - квітучими деревами. Також туристам доступна королівська оранжерея, за якою зараз стежать так само ревно, як і два століття тому.

Усередині колишньої резиденції Собєських зараз знаходиться музей, експонатами якого є предмети мистецтва і особисті речі королівської родини. Хранителі музею дуже точно відтворили їх побут, використовуючи автентичні меблі, посуд, аксесуари, скульптуру та картини.

Не менш цікавим буде Уяздовський палац, історія якого сягає корінням у XIII ст. Палац у різні епохи мав різне функціональне призначення, аж до монетного двору. У XVII ст. будівлю і землю викупив король Август II, який перетворив Уяздовський палац на свою резиденцію. Зараз будівля повністю відреставрована за картками і кресленнями Августа II. Екстер’єр палацу повністю відповідає періоду правління цього короля, але зараз у його стінах розташований Центр сучасного мистецтва, де крім художніх виставок проходять концерти та інші заходи.

Дощ туристу не завада

Музей

У Варшаві однозначно є чим зайнятися, якщо погода не сприятиме пішим прогулянкам і огляду визначних пам’яток. По-перше, і це основне, відвідайте музеї. Крім традиційних для всіх міст - історичного, археологічного, етнографічного і музею мистецтв - польській столиці є чим здивувати навіть затятих противників музейної культури. Не оминайте музей великого композитора Фредеріка Шопена, в експозиції якого понад 7 тис. предметів, пов’язаних із особистим життям і творчістю композитора, включаючи його особистий щоденник і посмертну маску.

Ще один іменний музей Варшави присвячений двічі лауреату Нобелівської премії Марії Склодовській-Кюрі, яка відкрила властивості полонію і радію. Музей розміщений у будинку XVIII ст., де народилася вчена, а на музей він був перетворений з ініціативи чоловіка і дочки Кюрі. В експозиції - особисті речі, обладнання, з яким працювала Марія. У музеї регулярно проводяться лекції та семінари, присвячені досягненням нобелівського лауреата.

Навіть якщо ви далекі від науки, вам далеко за 40, у Центрі науки “Коперник” вже точно знайдете чим себе зайняти і зможете дізнатися щось нове. По суті, це не просто музей науки, а величезна інтерактивна локація, де експерименти тільки вітаються. У розпорядженні відвідувачів мультимедійний планетарій, хімічна і фізична лабораторії, зали для проведення експериментів. На 22 тис. кв.м можна дізнатися все про свій організм, планету, предмети і явища, які оточують людину. Зрештою, поспілкуйтеся з роботом-поетом, дізнайтеся, хто з вас двох кращий віршомаз.

По-друге, у Варшаві можна зайнятися шопінгом. Для цього в польській столиці є кілька торгових центрів. Найбільший у Польщі ТЦ “Аркадія” вміщує величезну кількість магазинів і маленьких бутиків, а також стандартну зону ресторанів і розваг. Приділіть час галереям “Цепелія” - це маленькі магазинчики, які зустрічаються не тільки в Варшаві. В асортименті товари ручної роботи: керамічний посуд, прикраси, картини, скульптури і т.д.

До речі, про польські сувеніри. Привезіть додому фігурку Сіренки, щоб вона охороняла ваш будинок. Популярні також розписні дерев’яні іграшки і посуд. А вироби з польського льону відомі далеко за межами країни. За радянських часів величезним попитом користувалася дефіцитна польська косметика, яка не втратила своєї якості і в наші дні. Сині скляні баночки “Пані Валевської” впізнавані у нас і зараз.

Кухня перших страв

Кухня

Традиційна польська кухня однозначно не підійде вегетаріанцям і тим, хто дотримується дієти. Поляки люблять м’ясо і гостропряні закуски до нього. У ресторані польської кухні вам неодмінно подадуть закуску з квашеної капусти, огірків і буряка, мариновані грибочки, неймовірне розмаїття ковбасок і тільки потім м’ясо. Польські кухарі володіють мистецтвом додавання спецій, їх робота практично ювелірна, часто гурман не зрозуміє, що саме додав кухар, але при цьому м’ясо буде надзвичайно смачним.

При всій своїй любові до м’яса, поляки є справжніми шанувальниками перших страв. Традиційний суп “Чернина” готують з гусячої крові, яка розбавлена ​​бульйоном з потрошків. У суп також додають сухофрукти, спеції та овочі. Більш звичним для українців буде холодник, що нагадує окрошку. Ця страва готується на буряковому квасі, завдяки чому має красивий і насичений колір.

А от не спробувати в Польщі суп “Журек” означає не побувати там зовсім. Готують його з житнього борошна, білої ковбаси, копченого м’яса і коріння. Подають суп у тарілці з хліба, зверху кладуть яйце і ще один шматок ковбаси. Крім того, що журек дуже ситний, він ще і пряний саме завдяки майстерності роботи зі спеціями. До першої страви вам знову-таки подадуть закуски. Вони будуть такими смачними і їх буде так багато, що незвичний до рясних застіль турист, скоріше, відмовиться від основної страви. Але бережіть сили. Найпопулярнішим бутербродом до першої страви буде свіжоспечений хліб з ложкою смальцю зверху.

Уявили? Але це не все. Оселедець у сметані з цибулею, сало, фаршироване чорносливом, мелена сира яловичина з цибулею і сирим жовтком. Ну і, звичайно ж, бігос. Замовивши це блюдо в ресторані класичної польської кухні, ви однозначно задумаєтеся, чого там більше: капусти або м’яса? У бігос також додають ковбаски, гриби, помідори, чорнослив і все ті ж прянощі. Одним словом, польська кухня смачна, а кухарі хлібосольні. Щоб відчути все це, обирайте маленькі сімейні ресторани, тому що популярні і пафосні заклади втратили автентичний смак і змінили страви не в кращий бік.

Місто європейського спокою

Парк

Досвідченому туристу Варшава може здатися нудним містом, але це, скоріше, стереотипне враження. Польська столиця вкладає багато ресурсів у те, щоб залучити якомога більше туристів. Це затишне місто зі своїм розміреним темпом життя.

У ньому немає величезної кількості історичних пам’яток, які відвідуються галопом для галочки. Це і не мегаполіс з галасливим натовпом і незмінними “пробками”. У Варшаву варто поїхати, щоб відпочити душею і, сидячи десь на лавочці в королівському парку з видом на палац, подумати про сенс буття.

Катерина Машевська для газети “Бізнес”

Ми пропонуємо безкоштовні поради про вигідні подорожі по Україні і за кордон. Хочете їх отримувати?

Підпишіться на розсилку, щоб першим отримувати цікаві пропозиції, новини та знижки від BUSFOR

    
183193
підписники