Мої квитки
Служба підтримки
Питання і відповіді
Договір оферти
Блог
Про нас
Контакти
Перевізникам
Агентам

Як уберегтися від IT-шахраїв у подорожі

Хакери

Все сходить з рук, коли вмієш робити ноги”, - народна мудрість.

Якщо у вас є банківська або SIM-карта - ця інформація для вас. Саме у подорожах доводиться найчастіше ними користуватись. Ми розповімо 4 прості способи захисту від IT-шахраїв у відпустці чи діловій поїздці.

Намагайтеся не підключатися до Wi-Fi в громадських місцях

Вай-Фай

Як відбувається махінація

Якщо ви користуєтеся інтернетом в кафе, торговому центрі або на вокзалі, ваші персональні дані у небезпеці.

Британський телеканал Channel 5 провів експеримент, щоб показати, як легко хакери можуть отримати інформацію зі смартфону. В ході розслідування експерт Джейсон Харт використовував пристрій, який переключав телефони людей в кафе з безпечної мережі до його підставної точки доступу. При цьому відвідувачі не помічали ніяких змін, чим і користуються хакери, щоб отримати всі паролі та доступ до електронної пошти, соціальних мереж тощо.

Як уберегтися

Намагайтеся не користуватися робочим комп’ютером в громадських місцях, адже саме на корпоративну інформацію шахраї найчастіше ведуть полювання. По можливості не здійснюйте ніяких важливих інтернет-операцій в кафе, або почитайте про технології безпечного обміну інформацією.

Остерігайтесь пристроїв, які зчитують інформацію

Бійтеся зчитувальних пристроїв

Як відбувається махінація

Цей спосіб шахрайства ще називається “скімінг”. На відстані 15 см шахраї можуть отримати інформацію з вашої банківської карти за допомогою RFID-зчитувача. Це може бути прилад, вбудований в банкомат, або додаток на смартфоні. Отримані з карти дані завантажуються на спеціальний пристрій, який створює дублікат вашої картки.

Як уберегтися

Перед тим, як вставити карту, огляньте банкомат. Шукайте підозрілі ознаки. Як правило, це - скіммер (пристрій, що зчитує) і фальшива клавіатура. І те, й інше зазвичай кріпиться нашвидкуруч і на декылька годин (до перевірки інспекцією банку). Тому скіммер і клавіатура, що відрізняється тоном будуть помітні. Якщо побачили щось підозріле, повідомте співробітникыв банку і не вставляйте карту.

Обережно користуйтеся громадськими комп’ютерами

Обережно користуйтеся громадськими комп'ютерами

Як відбувається махінація

Коли браузер чужого комп’ютера підступно пропонує вам зберегти введені логін і пароль, ви можете за інерцією натиснути “так”. На це і розраховує більшість хакерів.

Як уберегтися

Якщо таке явище, як громадський комп’ютер все ще існує - намагайтеся ним не користуватися. Ні в якому разі не зберігайте логін і пароль, і ставте галочку в поле “чужий комп’ютер” всюди, де це передбачено. Одного разу така звичка врятує конфіденційність вашої інформації. Ще можна використовувати режим “інкогніто” (Ctrl + Shift + N) в браузері, тоді нічого вищезгадане точно не збережеться, навіть якщо ви забудете про всі інші заходи безпеки (тільки закрийте браузер в кінці роботи).

Не поширюйте свої фото з подорожей в соціальні мережі, поки ви у відпустці

Соц.мережі

Як відбувається махінація

Цей вид шахрайства не стільки айтішний, скільки логічний. Якщо ви викладаєте фотографії з відпустки в іншій країні, для злодіїв це означає, що ваш будинок, ймовірно, лишився без нагляду. Зелене світло для грабіжників. Так в гонитві за лайками можна легко втратити все нажите непосильною працею.

Як уберегтися

Залиште телефон і фотоапарат в спокої і насолоджуйтеся відпочинком :) Після повернення у вас буде багато часу, щоб показати друзям фото.

Ми пропонуємо безкоштовні поради про вигідні подорожі по Україні і за кордон. Хочете їх отримувати?

Підпишіться на розсилку, щоб першим отримувати цікаві пропозиції, новини та знижки від BUSFOR

    
183193
підписники