Зовсім недавно ми розповідали вам, як незабутньо провести лютий на карнавалах в Європі та роздавали знижки на поїздки. Нагадуємо, знижки діють ще 5 днів, ви встигаєте заощадити 5% на квитку.
А цього смачно-масляного тижня команді Busfor.ua захотілося поділитися ще однією порцією традицій, і розповісти, як називають і святкують Масляну в інших країнах.
На відміну від тижня святкування в Україні, Великобританія відзначає всього один млинцевий день - Pancake day, або Жирний вівторок. Як і в нас, кругла форма млинця асоціюється у англійців з сонцем і прийдешнім теплом.
Традиційними костюмами в цей день вважаються білі накрохмалені фартухи з пишними спідницями у жінок, “форма” офісного клерка або вбрання клоуна у чоловіків. У такому одязі святкувальники діляться на команди, щоб взяти участь у всіма улюбленому млинцевому забігу.
Команда з чотирьох учасників, озброївшись сковорідками зі свіжоспеченими млинцями, за звуком дзвонів на ратуші починає забіг. Важливо не тільки прибігтипершим, не впустивши млинець зі сковороди, а й зуміти кілька разів підкинути його на бігу. Переможця-дівчину дзвонар нагороджує поцілунком, а чоловікові міцно тисне руку і бажає благополуччя.
Продовжується свято на загальному обіді у церкві Всіх Святих.
Млинці, які для Жирного вівторка печуть французи, називаються крепи і готуються на каштановому борошні. Саме свято у Франції називається Марді Гра.
В основі історії Марді Гра - любов дівчини Роз і молодого хлопця Габріеля. Одного разу під час святкування Габріель відволікся, і Роз закружляли у танці інші кавалери. Раптом до дівчини підійшла незрозуміла істота з копитами замість ніг і хотіла її забрати з собою. Через полум’я з ніздрів опудала всі впізнали в ньому Нечисту Силу і здогадалися - після дванадцятого удару годинника душу Роз заберуть у темне царство.
Всі боялися підійти ближче, і тільки закоханий Габріель не розгубився і вирвав дівчину з лап Нечистого. З тих пір, яким би гучним не був карнавал на честь Марді Гра, свято обов’язково має закінчитися до півночі.
Масляна в Греції називається Апокріес, що в перекладі означає “без м’яса”. Бурхливе свято триває цілих три тижні, і, незважаючи на назву, головна страва в ці дні - смажена на рожні свиня.
Справа в тому, що саме в цей період в Стародавній Греції закінчувалося м’ясо, а приготована свинина була останніми запасами. На кінцівки майбутнього делікатесу викладали ладан. Коли його підпалювали, гості свята бажали одне одному здоров’я і довголіття.
З тих пір минуло чимало часу, але традиція збереглася, доповнившись масовими виступами музикантів і карнавальною ходою. Протягом трьох тижнів на вулицях чути сміх і пісні. Вважається, чим голосніше і веселіше проходить Апокріес, тим більше злих духів покине Грецію. Із сучасних прикмет - зародження нового життя з приходом весни.
Болгарія належить до тих країн, де святкування Масляної проходить тільки два дні - по неділях за 8 і 7 тижнів до Великодня. За аналогією з українською Прощеною неділею, болгари своє свято називають “Прошка” або “Сирні заговезні”.
За тиждень перед “Прошкою” проходять обряди очищення вулиць і будинків від зла і іншої нечисті - ходи кукерів. Кукер - це ряджені в костюми звірів або традиційних для Болгарії персонажів: священика, баби, царя, збирача податків. Вважається, чим страшніше і голосніше танцюючі кукери - тим швидше піде зло. Кожен персонаж прикрашає свій костюм мідним брязкальцем, вага якого іноді досягає 30 кг.
Традиційна страва на Прошку - листковий пиріг баніца та біла халва з горіхами. Дуже люблять свято діти, для них влаштовують спеціальний конкурс - “Хамкання”. На нитці над столом прив’язують шматочок халви або варене яйце, завдання учасника - зловити його без допомоги рук і відкусити шматочок. Того, хто спромігся, весь рік буде супроводжувати удача.
Далі нитку передають дорослим: її підпалюють і за полум’ям визначають, який урожай і погоду очікувати в новому році. Молодь також любить стрибати через вогнище, спалюючи в ньому нечисту силу, котра переслідує тіло всю зиму.
Розповісти друзям
Підпишіться на розсилку, щоб першим отримувати цікаві пропозиції, новини та знижки від BUSFOR