Мої квитки
Служба підтримки
Питання і відповіді
Договір оферти
Блог
Про нас
Контакти
Перевізникам
Агентам
27.10.1736675

10 українських замків з привидами

Замки з привидами

Завдяки багатій історії, в Україні вистачає історичних замків, фортець та бастіонів. Багато з них збереглися у відмінному стані і багаторазово реставрувалися, інші вціліли лише частково.

Команда Busfor.ua вирішила з’ясувати історію і легенди популярних замків Західної України напередодні Хелловіна. Ми політкоректно поділили інформацію на скептичну і містичну, щоб кожен міг знайти для себе цікаві факти.

Замок Любарта в Луцьку

Замок Любарта

Для скептиків:

Луцький замок - один із найстаріших і найбільших у Україні. Він був побудований у XIV-XV столітті та належав литовському князю Любарту. У 1429 р. у цьому замку на з’їзді європейських монархів побував князь Вітовт.

Тут можна відвідати музей книги і дзвонів, експозицію старовинної зброї, поблукати підземеллями зі знаряддями катувань і піднятися на вежу, звідки відкривається чудовий вид на стару частину міста.

Для містиків:

Одна з легенд Луцького замку розповідає про життя молодої дівчини - Оксани. Жінка запала в душу коменданту фортеці, але його почуття не були взаємними. За відмову Оксану спіткала страшна розправа: солдати спочатку поглумилися над нею, а тіло розрубали на дрібні частинки і кинули в річку. З того моменту в замку Любарта з’явився жіночий привид, який бродив по вулицях старого міста ночами в пошуках частинок свого тіла.

Історики свідчать, що в міжвоєнний період (коли в замку стояв військовий гарнізон), на ранок знаходили мертвих чоловіків зі спотвореними обличчями. Кажуть, таким чином Оксана нагадувала, як не по-людськи з нею вчинили люди в формі.

Підгорецький замок у Львівскій області

Підгорецький замок

Для скептиків:

Відвідування замку обов’язково всім любителям фільму «Д’Артаньян і три мушкетери». Саме Підгорецький замок зіграв роль міської ратуші, куди бравий Д’Артаньян доставив алмазні підвіски королеви.

Замок був побудований у XVII столітті у французькому стилі і визнавався одним з найкрасивіших палаців Східної Європи. У радянський період інтер’єр замку спочатку розікрали, а пізніше в будівлі розмістили санаторій для хворих на туберкульоз. Зараз усередині замку ведуться реставраційні роботи.

Для містиків:

Кажуть, привид оселилося в замку ще в кінці XVIII ст., коли він ще сяяв своєю красою.

Власник замку Вацлав Ржевуський убив свою дружину Марію в нападі ревнощів. Поховати її з виконанням усіх ритуалів він не міг, тому ніхто досі не знає, що з нею сталося. Розповідають різне: тіло було замуроване в стіну замку, заховане в підвалі під сходами або спалене в печі.

Жителі замку, а пізніше і пацієнти туберкульозного диспансеру, скаржилися на прозору даму без душі, яка щоночі бродила по кімнатах і залах в пишній білій сукні, гасила свічки, відкривала і закривала двері.

Хто знає, можливо, якщо лишитися у замку на ніч, з Марією можна познайомитись і зараз.

Золочівський замок у Львівській області

Золочівський замок

Для скептиків:

Золочівський замок - перлина Львівської області. Мало хто впізнає рожевий фасад Китайського палацу, ніби з казки про принцесу. За свою історію замок встиг побувати фортецею, королівською резиденцією, панською садибою, тюрмою і навчальним закладом. Зараз Золочівський замок - це музей-заповідник, відділення Львівської картинної галереї.

Для містиків:

Привид з’явився на території замку випадково, з загадковим каменем, привезеним із лісу разом з деревиною. На перший погляд - звичайний камінь. Але, якщо придивитися, можна розгледіти на ньому зображення тернового вінка і вирізані загадкові написи невідомою мовою, що датуються приблизно XIV-XV століттям.

Після появи каменю, поруч із замком час від часу почав з’являтися Чорний Лицар. Він нікого не лякав і не переслідував, просто мирно проїжджав повз переляканого постояльця. Чий це образ, ніхто не знає. Кажуть, один із молодих сільських хлопців, який був шалено закоханий в господиню замку. За іншою версією - це захисник каменю. І оберігає він насправді святий Грааль, замурований усередині.

Олеський замок у Львівській області

Олеський замок

Для скептиків:

Замок збудували не пізніше XIV століття, що робить його найстарішим у Львівській області. Дуже атмосферне місце, з яким пов’язане життя відомого польського короля Яна III Собеського.

В експозиції музею вражає колекція об’ємної дерев’яної скульптури XIV-XIX століть - найбільша в Європі. Там представлені роботи Пінзеля, Гуттерів, Кутенрайтера, Марквата і Фесінгера.

Замок оточує старий сад. Обов’язково пройдіться його стежками, це дозволить обійти замок з усіх боків і знайти скульптуру усміхненого лева. Навпроти замку стоїть Монастир капуцинів, правда, вхід на його територію закритий, зараз у його будівлі розташовується фондосховище музею.

Для містиків:

За замок довгий час боролися поляки і литовці. У той час він розташовувався на кордоні цих двох держав. Після пожежі в середині минулого століття замок був повністю зруйнований.

Охоронці розповідають, що з настанням сутінків у замку завжди відбувається щось дивне: то чуються звуки, то з’являються напівпрозорі силуети, на які реагують навіть сторожові собаки. Тут є і власний привид. За найбільш поширеною версією, це душа Адама Жолкевського. Історія його така.

Він був закоханий у Мар’яну Данилович, дочку одного з власників замку. Але отримав відмову і покінчив життя самогубством, встромивши собі ніж у серце. Його не поховали на кладовищі, а скинули в болото біля замку, як роблять із самогубцями. Душа так і не змогла знайти спокій і тепер бродить по замку, зітхаючи і лякаючи охоронців. Деякі кажуть, що дівчина також наклала на себе руки, тож у замку насправді живуть два привиди.

За іншою версією, це дух Яна Каспера, або ченця Кістки, як його називають місцеві. У день Святого Антонія він стрибнув у колодязь, чим налякав до напівсмерті тисячу прочан, які прийшли до монастиря. Чернець був душевнохворим, а душа його так і не знайшла спокою на тому світі.

Ужгородський замок

Ужгородський замок

Для скептиків:

Ужгородський замок вже відсвяткував своє тисячоліття, але зберігся краще за своїх молодших побратимів. Зовнішній вигляд фортеці ясно дає зрозуміти, що її побудували з єдиною метою - захищати. Ніяких вишукувань і романтики, - стіни товщиною 10 м, оточені глибоким ровом. Всередині замку - потужний краєзнавчий музей. У підземеллях фортеці колись були каземати, а зараз діє дегустаційний зал із закарпатськими винами.

Для містиків:

Привид з’явився у бастіоні не одразу - тільки у XVII столітті, під час правління Другетів. У графа була дочка. Вона випадково познайомилася з воєводою одного з сусідніх графств, який хотів захопити замок. Дівчина розповіла всі секрети замку, навіть показала секретні ходи, про які ніхто, крім княжої сім’ї, не знав. Дізнавшись про такий малодушний вчинок дочки, жорстокий батько наказав стратити воєводу, а дочку замурувати заживо у стіну. З тих пір замком бродить привид дівчини і шукає коханого воєводу. З першими півнями, як годиться, привид зникає.

Острозький замок

Острозький замок

Для скептиків:

Острозький замок - це пам’ятка давньоруської архітектури. Його побудували у XIV столітті на вершині невисокого пагорба за розпорядженням Данила Острозького. До наших днів збереглися дві вежі - Кам’яна і Кругла, Богоявленський собор з надбрамною дзвіницею і фрагменти оборонних стін. У підземній частині замку знаходиться Острозький краєзнавчий музей.

Для містиків:

Розповідаючи про замок, не можна не згадати Гальшку Гулевичівну, яка зробила чимало для розвитку західноукраїнських земель, в тому числі і заснувала Острозьку академію. Дівчина була єдиною спадкоємицею Іллі Острозького. Після смерті батька, її не раз намагалися насильно видати заміж. За однією з легенд, Гальшка не витримала важкої долі і кинулася зі стін замку. Її сумний привид з’являється на Замковій горі в тихі місячні ночі.

Мукачівский замок – Паланок

Мукачівский замок

Для скептиків:

Мукачівський замок - середньовічна фортеця на горі висотою 68 метрів. Він входить до п’ятірки європейських фортець, які ніколи не були взяті штурмом.

Починаючи з XI століття, замок змінив декілька власників, кожен з них добудовував його, як хотів. У підсумку вийшла еклектична будівля, побудована в три яруси, яка з різних точок огляду виглядає абсолютно по-різному.

Для містиків:

Прославили Паланок дві жінки - Софія Баторі та Ілона Зріні - свекруха і невістка, які, правлячи замком, ворогували між собою. Але якщо Ілона увійшла в історію як хоробра захисниця укріплення, то Софію Баторі спіткала містична, страшна слава. Кажуть, жінка пристрастилася до людської крові і не тільки вбивала заради неї, а й брала криваві ванни, приносячи в жертву 13-річних дівчат.

Часи йшли, змінювалися правителі, і вже в 1789 році замок Паланок перетворили на в’язницю для політичних в’язнів, тому кам’яні стіни пам’ятають чимало мук, стогонів і крові. Як тут обійтися без привидів?

Тараканівський форт у Рівненській області

Тараканівський форт

Для скептиків:

Фортеця розташована в Рівненській області. Її побудували у кінці XIX століття для захисту західних кордонів Російської імперії. Після цього вона належала полякам, а потім німцям. Ходять чутки, що у фортеці під час другої світової випробували нову секретну зброю. Залишаючи форт після капітуляції, німці залили бетоном деякі приміщення і проходи до них.

На території фортеці знімали деякі кадри фільму “Поводир” (2014).

Під зовнішніми стінами форту знаходиться 100-метровий тунель. У соцмережах можна знайти хлопців, які організовують прогулянки тунелями форту.

Для містиків:

У Тараканівському форту відбувалося багато битв, це місце було оточене таємницею і містикою давно. Один тільки факт того, що в цих місцях заблукав загін НКВС і безслідно пропав, говорить багато про що. Після цієї події нижні яруси форту були залиті бетоном.

Місцеві легенди говорять про те, що тут вночі можна почути голоси та постріли, з’являються дивні тіні, самі починають переміщатися предмети.

Свірзький замок у Львівскій області

Свірзький замок

Для скептиків:

Свірзький замок називають найромантичнішим замком Львівщини. Він був побудований на високому пагорбі над річкою в XV столітті і належав знатному шляхетському роду Свірзьких. У XVII столітті він перейшов у володіння графа Цетнера, який його зміцнив і перебудував. У такому вигляді замок і зберігся до теперішнього часу.

У фільмі «Д’Артаньян і три мушкетери» Свірзький замок грає роль Бетюнського монастиря, в якому отруїли Констанцію.

Сьогодні замок стоїть пусткою, постійно в ньому знаходиться тільки охоронець. Коли туристи висловлюють наполегливе бажання пройтися князівськими коридорами, охоронець відкриває для них двері в історію.

Для містиків:

Колись у Свірзькому замку працювала дівчина. В ті часи ворог неодноразово підходив під фортечні стіни, мріючи захопити Свірж. Невідомо, яким чином дівчина змогла закрутити роман з ворожим солдатом, але це сталося. Військо коханого пішло з облогою на Свірж. Мрії про ніжність засліпили дівчину - і вона відкрила своєму басурманському соколу фортечні ворота. Але нещасну чекала не любов: захопивши замок, загарбник скинув зрадницю у глибокий колодязь. Логіка зрозуміла: хто зрадив один раз, зрадить вдруге.

Місцеві запевняють, що душа зрадниці так і не знайшла спокій, а тому ходить по замку і закриває за собою всі двері, щоб виправити свою ганебну помилку.

Невицький замок у Закарпатській області

Невицький замок

Для скептиків:

Замок знаходиться в Закарпатській області. Невицький замок у XII столітті побудували угорці, щоб захищати свої кордони від Київської Русі. Архітектура замку унікальна - їй немає аналогів у Європі. До наших днів збереглася вежа-донжон квадратної форми, 4 вежі по кутах і вежа над воротами. На руїнах головної вежі обладнано наметовий дах із оглядовим майданчиком.

Для містиків:

Кажуть, стіни замку зроблені на основі молока і яєчного білка. За легендою, чергова власниця замку змушувала своїх жителів здавати молоко і яйця для приготування розчину, що в підсумку призвело до голоду і убогості місцевого населення.

Пізніше злісній діві здалося мало додавати в розчин яйця та молоко, вона так само зажадала здавати грудне молоко, в результаті від голоду почали вмирати маленькі діти.

Але і цього їй не вистачало, в розчин почали додавати людську кров. В результаті чутка про її жорстокість дійшла і до короля Масяша.

Він наказав зібрати всіх корів в окрузі, прив’язати їм дзвіночки. Вночі вони влаштували шум під замком, запалили смолоскипи. Злісна діва вирішила, що почався штурм замку, і втекла. Але король Масяш наздогнав її і відрубав голову.

Привид горе-будівниці досі бродить замком, періодично розполохуючи туристів.

Ми пропонуємо безкоштовні поради про вигідні подорожі по Україні і за кордон. Хочете їх отримувати?

Підпишіться на розсилку, щоб першим отримувати цікаві пропозиції, новини та знижки від BUSFOR

    
183193
підписники