Мої квитки
Служба підтримки
Питання і відповіді
Договір оферти
Блог
Про нас
Контакти
Перевізникам
Агентам
11.05.17131805

Дочекались! Детальна інструкція з безвізового режиму від фахівця галузі

безвіз



Галина Колтунова
Старший менеджер мережі туристичних агентств «На канікули»


З таким нетерпінням та ажіотажем країна чекала цих заповітних слів: “Україні затвердили безвізовий режим!” Усі ці розмови крутять готову всім свідомим мандрівникам вже кілька місяців, так як у Європарламенті попередньо підтвердили дату 11 червня 2017 року як точку відліку безвізовості для українців до країн ЄС.

Що таке віза і яких вона буває типів

Давайте спробуємо розібратися, до чого треба бути готовим після впровадження такої амбіційної кампанії.

Почати треба з визначення категорій. Віза - це дозвіл на перебування у країні чи групі країн (у контексті сьогоднішньої розмови про про шенгенські візи). Конкретно шенгенська віза дає право в’їзду або транзиту чи перебування у всіх країнах шенгенської зони.

На даний момент, залежно від мети поїздки, українці можуть претендувати на відкриття однієї з категорій віз:

А – транзитна аеропортова віза. Не дає права виходу з транзитної зони, проте дозволяє переліт до третьої країни, яка не входить до Шенгену.

В – не видається з 2010 року, раніше - повторювала суть візи категорії А, але дозволяла користуватися правом виходу в місто не більше ніж на 5 днів.

С – найпопулярніша – туризм, гостьові поїздки, довгостроковий транзит, спортивні заходи, віза для культурної взаємодії, бізнес поїздки без можливості працювати! (до 90 днів перебування у півріччі) і т.д.

D – національна довгострокова віза (понад 90 днів перебування у півріччі). Цільове відкриття – робота, навчання, тривале лікування, возз’єднання родини і т.д. За допомогою цієї візи, знаходячись весь час, наприклад, на навчанні в Польщі, ви можете подорожувати іншими країнами Європи з візою типу D за правилами візи типу C, тобто знаходитися до 90 днів поза основною країною вашого перебування.

Існують ще й інші категорії віз, але вони не мають такої популярності та необхідності розшифровки.

Також існує поняття кратності візи:

Одноразова/дворазова – дає право на разовий чи дворазовий в’їзд.

Багаторазова - можливість перетинати кордон необмежену кількість разів протягом терміну дії візи.

І, звичайно ж, територія покриття шенгену. Шенгенська віза діє на території 30 країн-учасниць шенгенської угоди:

  • Австрія

  • Бельгія

  • Данія

  • Фінляндія

  • Франція

  • Німеччина

  • Греція

  • Ісландія

  • Італія

  • Люксембург

  • Нідерланди

  • Норвегія

  • Португалія

  • Іспанія

  • Швеція

  • Естонія

  • Латвія

  • Литва

  • Польща

  • Чехія

  • Словаччина

  • Угорщина

  • Словенія

  • Мальта

  • Швейцарія

  • Ліхтенштейн

  • Болгарія

  • Кіпр

  • Хорватія

  • Румунія

У 4-х країнах з переліку (Болгарія, Кіпр, Хорватія, Румунія) для нас, українців, зараз є можливість в’їхати за окремою національною візою (або за відкритою електронною про-візою Кіпру) кожної з цих держав, або з відкритою шенгенською візою з багаторазовим в’їздом. при цьому, національна або про-віза кожної з цих країн не дає вам можливості виїхати до інших країн шенгену.

Механізм роботи безвізового режиму

Так ось, безвізовий режим спростить нам життя с усіма варіантами перебування за межами України в шенгенській зоні до 90 днів перебування зі 180 днів у кожному півріччі. Таким чином, ви зекономите у грошовому еквіваленті вартість візового збору (зараз він становить 35 євро) + послуги візового центру (якщо візовий центр потрібної країни, звичайно ж, існує).

Якщо говорити про економію часу - це незліченна цифра. Проблеми з записом у кол-центрах та такі рідкі вдалі дати подання документів, шалені черги, походи до візових центрів (для киян та жителів міст, у яких ці візові центри існують) та втомлюючі поїздки (жителів регіональних населених пунктів) будуть забуті як страшний сон.

Візи громадянам України тепер не знадобляться для відвідування країн Шенгену та країн-кандидатів на приєднання до нього, в тому числі - тих, що не входять до ЄС: Ліхтенштейну, Швейцарії, Норвегії та Ісландії.

Однак, і надалі оформляти візи заздалегідь потрібно буде для відвідування Великобританії та Ірландії, і, звісно ж, у випадках тривалого перебування у країнах ЄС з метою роботи або навчання.

Що потрібно для безвізового перетину кордону

Без сумніву, спрощення кордонів не може не радувати. Держава зі свого боку робить максимум для розширення наших можливостей. Проте, не варто піддаватися ейфорії та бути надто безтурботними. У нас є прекрасна можливість уникнути типових помилок та зберегти власні спокій і гроші, виступивши незалежними спостерігачами за нюансами впровадження на практиці безвізової системи у Грузії, яка з 28 березня 2017 року прийняла безвізовий режим з ЄС.

За словами глави комітету з інеграції з Європою парламенту Грузії Тамар Хулордава, за перші 30 днів безвізового режиму всього 1% з потоку людей, які подорожують до ЄС, отримали відмову у в’їзді (це 26 із 11 700 осіб).

Більшість причин відмови у в’їзді – спроба виїхати з Грузії до шенгенської зони з небіометричними паспортами або ж недостатнє обґрунтування мети поїздки. Пропоную детально розібрати обидві помилки.

Біометричний паспорт: що це таке і як його отримати

Згідно з даними всеукраїнського соцопитування, проведеного на замовлення ЄС, не всі українці знають, що безвізовим перетином кордонів зможуть користуватися лише володарі закордонних паспортів з електронними чіпами – біометричних паспортів. Такі паспорти в Україні оформляють вже з 2014 року відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №152.

У праву частину обкладинки паспорта нового зразка імплантований безконтактний електронний носій, який відповідає вимогам стандарту ISO / IEC 14443 щодо запису та зчитуванню даних, втановленим до електронних документів. Грубо кажучи, ваші біометричні дані, це відбитки пальців та електронний підпис, зберігаються у паспортному чіпі. При цьому, закордонні паспорти старого зразка можна використовувати до завершення терміну їх дії.

Вимога біометричних паспортів діє для всіх держав, які пройшли візову лібералізацію з ЄС за останні роки, до того ж, у самому Євросоюзі відають лише біометричні паспорти.

Тобто, біометричний паспорт - безвізовий, небіометричний паспорт - потребує візи навіть після прийняття безвізового режиму. До того ж, навіть із біометричним паспортом ви зможете звернутися за візою до консульства потрібної вам країни, якщо у вас з’явилася потреба перебування більше 90 днів у півріччі.

Варто бути уважними - багато країн для перетину кордону вимагають, щоб ваш закордонний паспорт був актуальним не менш ніж півроку з дня повернення до України. Кожна людина несе відповідальність за актуальність та правильність оформлених документів, особливо коли це стосується поїздок до іншої країни.

Процедура оформлення паспорта нового зразка класично проста. Вам знадобляться:

  • внутрішній паспорт громадянина України;

  • ідентифікаційний податковий код;

  • діючий закордонний паспорт. Його можна зберегти (для візової історії або ж якщо він дорогий як пам’ять) або його можна анулювати. Обидва варіанти - безкоштовні. Громадяни України не можуть мати одночасно більше двох паспортів України для виїзду за кордон.

У ВГІРФО (рос. ОВИР) ви отримуєте анкету, заповнюєте її, берете квитанції, сплачуєте держмито - на сьогодні воно становить від 561,47 грн (залежно від терміновості).

З оплаченими квитанціями та аповненими бланками у вас приймуть пакет документів, сфотографують на цифрову камеру та знімуть відбитки пальців обох рук (ця процедура називається “сканування”), тому особиста присутність - обов’язкова.

Чи можна відмовитися від внесення оцифрованих відбитків через релігійні переконання? Можна! Завчасно пишуть заяву про відмову надання біометричних даних, цю заяву подавайте разом із основними документами.

Стосовно дітей, то до 12 років (у тому числі й для новонароджених) є можливість оформити паспорт без здачі відбитків пальців, для цього навіть не обов’язкова їх присутність у паспортному центрі - один із батьків може принести необхідні документи:

  • копії внутрішніх паспортів громадянина України обох батьків (один паспорт в оригіналі та копія обох - потрібні всі заповнені сторінки);

  • ідентифікаційних податковий код обох батьків - копії;

  • свідоцтво про народження дитини - оригінал;

  • фотографії дитини - зараз 2 формату 3,5х4,5 і 1 фото 10х15, зроблені з одного кадру. Цю інформацію варто уточняти у ВГІРФО перед оформленням, оскільки іноді є зміни;

  • якщо у дитини є діючий проїзний документ, його можна зберегти або анулювати. Бажано мати оригінал при подачі документів.

У випадку, коли в родині одного з батьків немає, необхідно надати оригінал відповідного документа (відмова від бітьківських прав, свідоцтво про смерть, документи про всиновлення і т.п., залежно від ситуації).

Діти, старші 12, але молодші 14 – зобов’язані здавати відбитки.

Діти, старші 14 років, відповідно до Закону України «ОПро Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» повинні мати біометричний внутрішній паспорт нового зразка. Чим він відрізняється від старого? Це повністю новий документ у вигляді ID-картки з чіпом біометричних даних, як і закордонний. Навіть якщо ви дорослий і вам треба зробити новий паспорт (зміна прізвища, псування документа чи його втрата) вам видадуть уже новенький, сучасний ID-паспорт. Отримати його можна у паспортному столі вашого міста.

Документи, необхідні для перетину кордону

Стосовно другої помилки, яку допустили грузини, в’їжджаючи до єврозони, і, сподіваюсь, не будемо допускати ми після прочитання цього матеріалу – це недостатнє обґрунтування мети поїздки.

У ЄС діє так званий “Шенгенський прикордонний кодекс” (Schengen border code), де вказаний порядок і правила перетину кордону уноземцями. Документи, які прикордонна служба вправі у вас попросити надати під час проходження кордону (ці ж правила діють і зараз, просто не всі про них знають):

  • підтвердження мети поїздки: бронювання готелю, якщо ваша мета поїздки - туризм. Лист-запрошення - якщо ви їдете в гості;

  • кожна людина, яка виїжджає за кордон, повинна мати поліс медичного страхування на час перебування в ЄС, а якщо ви подорожуєте на авто - потрібна зелена карта;

  • у разі подорожі літаком - потрібен зворотній квиток (достатньо бронювання квитка) до України;

  • наявність достатньої кількості грошових коштів - 50€/доба на особу;

  • документи на дитину - свідоцтво про народження дитини та закордонний паспорт. У випадку, якщо дитина виїжджає з одним із батьків - потрібно мати на руках нотаріальний дозвіл на вивезення дитини від іншого з батьків або документ, що підтверджує одноосібні права на дитину.

Нюансів безвізового режиму досить багато, але всі вони піддаються логічним поясненням. Будьте гранично уважні і пам’ятайте, що тепер відповідальність щодо прийняття рішення про безпеку нового відвідувача Європи покладається на плечі прикордонних служб. Усі ці документи ми радимо громадянам України мати при собі з метою уникнення відмови у в’їзді до країн Шенгенської зони.

Бажаю всім гарного безвізу!

Ми пропонуємо безкоштовні поради про вигідні подорожі по Україні і за кордон. Хочете їх отримувати?

Підпишіться на розсилку, щоб першим отримувати цікаві пропозиції, новини та знижки від BUSFOR

    
183193
підписники